Naleśniki to niezwykle uniwersalny posiłek, który daje ogromne możliwości. Można wsadzić do nich prawie wszystko, zarówno słodkie farsze, jak i wytrawne, znajdziemy też amatorów naleśników bez niczego. Uwielbiają je wszyscy, nawet największe dziecięce niejadki, ze świecą szukać tych, którzy ich nie tkną.

Przygotowanie jest proste i dość szybkie, przy tym składniki nie są drogie. A samo ciasto jest przyjemnie puszyste, mięciutkie i delikatne. Niewiele osób podejmuje się jednak eksperymentów. Poprzez zamianę mąki pszennej na inny składnik, wasze naleśniki mogą wejść na jeszcze wyższy poziom!

Naleśniki o nietypowych smakach

Lubicie eksperymentować w kuchni lub szukacie alternatyw, również z powodu diety? Oprócz klasycznego ciasta powstało też sporo innych opcji. Znajdziecie naleśniki:

  • na mące gryczanej, żytniej, jaglanej, z ciecierzycy, fasoli,
  • z dodatkiem mąki migdałowej, kokosowej, z orzechów laskowych lub włoskich,
  • wegańskie bez mleka i jajek,
  • bezglutenowe,

Wystarczy dołożyć dominujący dodatek smakowy lub zamienić główny składnik, który również będzie wyraźnie wyczuwalny. Zastanawiacie się o co chodzi? To proste – mąka – właśnie ona jest podstawą ciasta.

Próbowaliśmy różnych wariantów, ale najlepsze wyszły naleśniki z mąki ryżowej. Jest ona łatwo dostępna, neutralna w smaku, niskokaloryczna, dobra dla żołądka i odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Naleśniki z mąki ryżowej zrobicie też o wiele szybciej, ponieważ nie zawiera glutenu, nie musimy więc odstawiać ciasta na 30 minut.

Przepis na naleśniki z mąki ryżowej

Składniki

  • 150 g mąki ryżowej
  • 8 g mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)
  • 250 ml mleka krowiego, owczego lub dowolnego roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Do miski wsypcie mąkę ryżową i ziemniaczaną.
  2. Wlejcie też mleko i dosypcie szczyptę soli.
  3. Miksujcie, ale krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Od razu przechodzimy do smażenia. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Wlejcie porcję ciasta (wygodnie robi się to łyżką do nakładania zupy), poruszajcie patelnią, żeby równomiernie ją pokryło.
  5. Smażcie do zrumienienia, mniej więcej 1 minutę z każdej strony. Przekręcajcie je delikatnie, ponieważ ciasto z mąki ryżowej może się łatwo złamać. Jeśli mąka zacznie opadać na dno, wystarczy, że ponownie je zamieszacie.