Często tuż przed spotkaniem ze znajomymi zastanawiamy co podać, żeby każdy był zadowolony. Szykujemy więc przeróżne przystawki. Sałatki, kanapki, koreczki, deski serów i wędlin. Do tego marynowane grzybki, jakieś ciasto i oczywiście pieczywo. Niestety taki zestaw to pół dnia, albo więcej w kuchni. Jeśli więc nie chce wam się tracić czasu, zawsze warto wykorzystać ciasto francuskie. To genialna podstawa do przygotowania dań zarówno wytrawnych jak i deserów.

Z jednego ciasta możecie błyskawicznie przygotować nieograniczoną ilość smaków. Możecie je doprawić tym, co akurat macie pod ręką w lodówce, albo w kuchennej szafce. Wykorzystajcie wszystkie warzywa, pasztety, pasty, dodatki jakie macie w domu.

Przekąski z ciasta francuskiego

Potrzebujecie:

  • 2 płaty prostokątnego ciasta francuskiego
  • serek śmietanowy do smarowania pieczywa

Proponowane dodatki:

  • ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
  • pasta jajeczna
  • pokrojona czerwona cebula
  • oliwki bez pestek
  • pomidory wiśniowe pokrojone w plasterki
  • pasta z oliwek, czyli tapenada
  • pesto
  • pieczarki
  • anchois
  • grzyby
  • szynka
  • tarty ser
  • oliwa

Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni C. Gdy będzie się nagrzewał, rozłóżcie pierwszy rulon ciasta francuskiego na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarujcie cienką warstwę serka śmietanowego równomiernie na całej powierzchni ciasta. Następnie nałóżcie na niego drugi płat ciasta francuskiego, tak by idealnie do siebie pasowały. Teraz trzeba je pokroić na 48 równych kwadratów. Najlepiej pomóc sobie linijką i specjalnym radełkiem do cięcia ciasta. Jeśli chcecie zrobić większe porcje, nie ma problemu, jednak małe kwadraty będą idealne na 1 kęs. Następnie weźcie szklankę o małej średnicy dna, albo kieliszek i na każdym kwadracie odciśnijcie na środku wgłębienie. Widelcem nakłujcie w kilku miejscach każde wgłębienie. Pozostaje już tylko ułożyć na każdym kwadracie coś pysznego. W składnikach podaliśmy proponowane dodatki, ale możecie dodać wszystko, co przyjdzie wam do głowy i będzie pasować. Każdy dodatek posmarujcie od góry oliwą.

Całość wstawcie do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut.
Po wyjęciu same powinny się oddzielać od siebie. Podawajcie od razu. Ale na drugi dzień, zimne też będą przepyszne.

Opcja na słodko

Jeśli chcecie przygotować słodką wersję tego dania wystarczy zamiast warzyw, past i dodatków zastąpić je produktami pasującymi do ciasta na słodko. Proponujemy pocięte w plasterki albo kostkę owoce: jabłka, gruszki, ananasy, brzoskwinie. Dodatkowo wszelkie dżemy i marmolady. Można też położyć na górę serek mascarpone, albo twaróg z dodatkiem miodu albo cukru. Spróbujcie też zrobić gęsty kogel-mogel i położyć na środku 1 łyżeczkę tego przysmaku. Zapiekacie identycznie jak przystawki wytrawne.

W ten sposób z 4 płatów ciasta francuskiego przygotujecie poczęstunek dla wszystkich gości.