Lubicie napoleonkę, ale nie macie zapału ani czasu, aby przygotowywać taki deser we własnej kuchni? Możecie uzyskać ten sam smak, ale znacznie prościej i szybciej. Zobaczcie genialny patent na ciasto budyniowe, które zawsze się udaje i robi równie duże wrażenie, a wymaga minimum pracy. Gdy poznacie ten przepis, nie będziecie już bawili się w pracochłonne przekładańce.

Jak zrobić proste ciasto budyniowe?

Zamiast piec spód i przekładać go kremem, wystarczy tylko pokroić gotowe ciasto francuskie na małe kawałki i upiec je w piekarniku, a następnie takie chrupiące kwadraciki wymieszać z domową masą budyniową. Tak przygotowane ciasto francuskie z budyniem przekładamy do blachy i wkładamy do lodówki, aby wszystko stężało i nabrało kształtu. Potem wystarczy już tylko ostrożnie wyjąć deser z blachy i ewentualnie posypać go na wierzchu resztkami pokruszonego ciasta francuskiego.

Przepis na proste ciasto budyniowe

Składniki:

  • 1 paczka gotowego ciasta francuskiego,
  • 4 jajka,
  • 300 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 1 l mleka,
  • 60 g mąki.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania prostej masy budyniowej. W garnku podgrzewamy mleko z cukrem, a w tym czasie w misce mieszamy jajka z mąką. Następnie wlewamy jajeczną masę do gorącego mleka i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały żadne grudki. Tak przygotowany domowy budyń łączymy z zimnym masłem i odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie kroimy płat ciasta francuskiego na małe kwadraciki i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Francuskie kostki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż będą rumiane i chrupiące, a następnie wyjmujemy i studzimy. 

Kawałki upieczonego ciasta francuskiego wsypujemy do masy budyniowej i wszystko delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Tak przygotowany deser musi teraz porządnie schłodzić się i stężeć w lodówce. Na koniec wystarczy tylko ostrożnie wyjąć ciasto budyniowe z foremki i posypać resztką pokruszonego ciasta francuskiego.

Proste, prawda? Ten sprytny przepis pochodzi z Instagramowego profilu @pp_polezno_pp. Zobaczcie dokładne proporcje i wypróbujcie taki banalnie prosty deser w swoich domach.