Gotowe ciasto francuskie to jeden z takich produktów, które ratują, gdy lodówka świeci pustkami, a goście już pukają do drzwi. Zawsze więc warto mieć je w zamrażarce na zapas, aby potem w 15 minut móc wyczarować z niego pyszności na słodko i słono. Warto jednak, aby taka przekąska była nie tylko pyszna i szybka w przygotowaniu, ale przy tym też estetycznie wyglądała na talerzu, a poniższy przepis zachwyca każdego.

Co można zrobić z ciasta francuskiego na szybko?

Jednym z najprostszych i najszybszych pomysłów na ten produkt jest ciasto francuskie z serem w formie uroczych świderków, które nie tylko przepysznie smakują, ale i pięknie prezentują się na stole. Aby je zrobić, wystarczy tylko podzielić ciasto francuskie na pół, posypać jedną z części tartym serem i zakryć drugą, a potem skleić całość i pokroić ciasto w długie paski. Teraz wystarczy już tylko zrobić 1 prosty ruch, czyli skręcić paski ciasta dookoła, aby stworzyły się z nich cienkie świderki. Zobaczcie, jak je piec i koniecznie spróbujcie tego przysmaku, gdy nie będziecie mieli pomysłu i składników na poczęstunek dla gości.

Przepis na paluchy z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 g tartego sera żółtego,
  • 2 żółtka jaj. 

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielmy na pół. Następnie jedną część posypujemy tartym serem i przykrywamy całość drugim płatem, po czym lekko dociskamy, aby całość się skleiła. Teraz wycinamy z tego długie, cienkie paski, a następnie każdy z nich skręcamy dookoła, aby stworzył się świderek. Tak przygotowane paluchy z serem przekładamy na blachę, wyłożoną papierem i smarujemy żółtkami jaj. Teraz wystarczy już tylko włożyć całość do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i piec przez około 12-15 minut.