Gotowe ciasto francuskie to składnik, który zawsze warto mieć w zamrażarce, bo w 20 minut można z niego wyczarować coś pysznego na słodko i słono. W każdej odsłonie smakuje pysznie i świetnie syci, choć nie zawsze przypomina pyszności jak z piekarni czy cukierni. Mamy jednak prosty sposób, aby uzyskać właśnie taki efekt i to tylko przy pomocy 3 składników. 

Jak wykorzystać ciasto francuskie? Prosty pomysł na pyszny deser

Zamiast znów piec ciasto francuskie z marmoladą czy owocami, następnym razem przygotujcie efektowny deser, który wygląda jak z dobrej cukierni. To banalnie proste, gdyż wystarczy tylko przełożyć upieczone płaty ciasta 3-składnikowym kremem z kajmaku, masła i odrobiny kakao. Taka trzyskładniowa masa powstaje bardzo szybko i zawsze się udaje, a w smaku zdecydowanie przebija zwykły krem budyniowy, jaki przeważnie stosujemy do wypieków z ciasta francuskiego. 

Zobaczcie, jak zrobić przekładane ciasto francuskie krok po kroku i koniecznie spróbujcie. Istnieje duża szansa, że gdy raz zjecie to cudo, będziecie potem wracali do niego przy każdej okazji. 

Przepis na ciasto francuskie przekładne kremem

Składniki:

  • 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 puszka kajmaku,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy na płaskie arkusze i każdy z nich przekrajamy na pół. Następnie wszystkie kawałki kolejno przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni no około 15 minut. 

W międzyczasie przygotowujemy krem, czyli ubijamy kajmak z masłem na puszystą masę, a na koniec dosypujemy kakao i jeszcze przez chwilę miksujemy całość, aż nie będzie żadnych grudek.

Upieczone płaty ciasta francuskiego odstawiamy do wystudzenia. Jeden blat odkładamy do dekoracji, a całą resztę smarujemy kremem i przekładamy jeden po drugim. Ostatni płat ciasta smarujemy kremem po wierzchu, a pozostałą masę wykorzystujemy do pokrycia boków naszego przekładańca.

Pozostały kawałek upieczonego ciasta francuskiego drobno kruszymy w dłoniach i posypujemy tym wierzch oraz boki deseru. Tak przygotowane ciasto francuskie z kremem wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny i gotowe.