Lubicie domowy sernik, ale nie macie do niego ręki? Ten typ ciasta ma to do siebie, że często wychodzi oklapnięty lub popękany, a dodatkowo nie zawsze ma idealnie kremową konsystencję. Jeśli jednak wybierzecie sernik z poniższego przepisu, nie musicie się martwić, bo udaje się on każdemu i zawsze pięknie prezentuje się na stole. Przygotujcie więc kilka podstawowych składników i bierzcie się do pracy, a efekt w końcu was zadowoli. 

Jak zrobić sernik, który nie opada?

Wiele osób zastanawia się, dlaczego sernik opada, a okazuje się, że klucz wcale nie tkwi w wymyślnych składnikach czy skomplikowanym przygotowaniu masy, tylko w odpowiednim studzeniu. Często po upieczeniu od razu wyjmujemy ciasto na stół, a to najgorsze, co możemy zrobić. To właśnie przez taką różnicę temperatur delikatna serowa masa błyskawicznie "siada", dlatego należy zapamiętać, że upieczony sernik należy zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na co najmniej 30 minut, a dopiero wtedy można go wyciągnąć. 

spód do sernika przepis

Na jakim spodzie upiec sernik?

Na spód do sernika zwykle wykorzystujemy kruche ciasto, ale taki przepis wymaga wcześniejszego chłodzenia masy, co znacznie wydłuża cały czas przygotowania. Lepiej więc postawić na prostą masę kakaową, którą od razu można wylepić blachę i wylewać masę sernikową. Tak przygotowane ciasto powstaje znacznie szybciej, ale to nie koniec jego walorów, bo sernik na kakaowym spodzie ma głębszy smak i aromat, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Taką prostą recepturę na sernik znaleźliśmy na Instagramowym profilu @czarodziejka81. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje i krótkie wideo z procesem przygotowania.

Prosty sernik na kakaowym spodzie - przepis 

Składniki:

na spód:

  • 1 jajko,
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao,
  • 1/3 szklanki cukru.
  • opcjonalnie: 2 łyżki wody.

na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 1 budyń waniliowy (40 g).
     
  • dodatkowo: cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na jednolitą masę i wylepiamy nią dno blaszki (26x28 cm). Następnie zabieramy się za masę serową. Jajka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, a potem stopniowo dodajemy po łyżce twarogu i wsypujemy proszek budyniowy, ciągle mieszając.

Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód kakaowy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z grzaniem góra-dół. Sernik pieczemy przez około 75 minut, a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do ostudzenia. Wystudzony sernik na kakaowym spodzie posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i gotowe. 

Źródło: Instagram.com/czarodziejka81/