Kochacie pączki i racuchy tak samo mocno i nie możecie zdecydować się, które z nich przygotujecie w tym roku na tłusty czwartek? Mamy dla was coś ekstra. Oto sprytny przepis 2w1 i to bez brudzenia rąk, wałkowania oraz późniejszego sprzątania całego blatu. Gdy raz zjecie racuchy pączkowe, nie wrócicie już do żadnych innych receptur.

Jak zrobić puszyste racuchy pączkowe?

Jeśli chodzą za wami domowe pączki, ale na samą myśl o męczącym zagniataniu, wałkowaniu i wykrajaniu ciasta odechciewa się wam gotowania, to wybierzcie racuchy pączkowe. Ten smakołyk wygląda bardzo podobnie, ale robi się go wiele łatwiej i szybciej, a do tego bez brudzenia rąk i całego blatu. Wystarczy przygotować szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania, a potem nakładać je łyżką wprost na rozgrzany olej lub smalec. Dzięki smażeniu racuchów na głębokim tłuszczu w garnku, a nie tradycyjnie na patelni, uzyskamy bardziej "pączkowy" wygląd, ale bez potrzeby formowania ciasta w dłoniach czy wycinania go szklanką. Aby ciasto drożdżowe porcjowało się łatwiej, warto wziąć 2 łyżki stołowe i zanurzyć je wcześniej w oleju. W ten sposób łatwo uformujemy nimi zgrabne racuchy pączkowe. Zobaczcie ten prosty przepis i przygotujcie go we własnych kuchniach.

Przepis na racuchy pączkowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki płynnego masła,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 8 g drożdży suszonych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy drożdże i cukier. Wszystko mieszamy i dolewamy letnie mleko, roztopione i wystudzone masło oraz wbijamy jajko. Całość mieszamy na gładką, jednolitą masę, a następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około godzinę. 

Po tym czasie bierzemy dwie łyżki stołowe i moczymy je w oleju, a następnie nabieramy nimi wyrośnięte ciasto na racuchy pączkowe i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Racuszki smażymy aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony, po czym ostrożnie je wyławiamy i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

 Źródło: obzarciuch.pl