Racuchy królują na naszych śniadaniowych stołach niemal cały rok. Ale jesień to chyba idealna pora, by serwować je jeszcze częściej. Chłodniejsze poranki warto rozgrzać pysznymi placuszkami. Klasyczne racuchy na kefirze przygotowuje się z mąką. My jednak zmodyfikowaliśmy nieco ten przepis i zamiast mąki sypiemy coś znacznie lepszego.

Racuchy na kefirze bez mąki, ale z innym super dodatkiem

Jeśli nie chcecie jeść mącznych dań, wcale nie znaczy, że musicie zrezygnować z pysznych racuchów. W tym przepisie zamiast mąki dodajemy kaszę mannę. Równie skutecznie zagęści ciasto na racuchy i jednocześnie ulepszy smak.

Skromna kasza manna

Kasza manna może nie jest tak bogata jak inne kasze, ma jednak coś bardzo cennego - dużo jodu. Dlatego zalecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy, a także tym, które mają problemy z układem moczowym. Spożywanie kaszy manny wpływa również korzystnie na pracę układu nerwowego. To zasługa witamin z grupy B. Dodatkowo witamina B1 i B6, odpowiadają za lepsze funkcjonowanie mózgu i szybszą przemianę węglowodanów w energię. Jest też wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego. Jest lekkostrawna, dzięki czemu nie powoduje zalegania pokarmu oraz nie obciąża przewodu pokarmowego. Manna jest bogata w żelazo. Już 1 porcja zawiera około 10% dobowego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

Do przygotowania racuchów potrzebujecie:

  • 400 g kaszy manny
  • 300 ml kefiru
  • 20 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 g soli
  • 5 g sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Przygotowanie ich jest banalnie proste. Do dużej miski wlejcie kefir, dodajcie sodę oczyszczoną, sól i wszystko wymieszajcie. Teraz dorzućcie 2 jajka, cukier i cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec wsypcie kaszę mannę i wymieszajcie do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Na rozgrzanej patelni wlejcie olej i gdy będzie już mocno nagrzany nakładajcie łyżką porcję ciasta formując zgrabne placuszki. Smażcie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Zdejmijcie z patelni i odsączcie nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawajcie gorące.

Te placuszki można podawać z ulubionym dżemem, jogurtem, miodem, owocami, albo posypane jedynie cukrem pudrem.