Klasyczny przepis na racuchy robi się na drożdżach, ale przez to staje się on nieco dłuższy w przygotowaniu i bardziej skomplikowany. Nie każdy jednak zna racuchy z kaszy manny, które wychodzą równie mięciutkie, pulchne i smakowite, a nie wymagają wyrastania i długiego wyrabiania ciasta. Zobaczcie, jak je zrobić, a zakochacie się w tym smaku i zostanie on w waszych jadłospisach na stałe.

Jak zrobić racuchy z kaszy manny?

Dzięki dodatkowy popularnego grysiku, masa zachowuje przyjemną wilgotność i delikatność, jednak musimy pamiętać o kilku ważnych krokach. Najpierw kaszę trzeba namoczyć w mleku, a następnie ugotować i wystudzić. Dopiero tak przygotowana kasza manna nadaje się do mieszania z resztą składników. Tak przygotowane ciasto na racuchy samo w sobie jest pyszne, ale jeszcze więcej smaku i uroku dodają tu "piegi" w postaci suszonej żurawiny.

Już jedna garść tych suszonych owoców sprawi, że racuchy zyskają piękny wygląd i jeszcze więcej naturalnej słodyczy bez potrzeby nadmiernego dosładzania. Oczywiście jeśli nie macie pod ręką suszonej żurawiny, możecie wykorzystać jako zamiennik świeże lub mrożone borówki, porzeczki bądź jagody, w zależności od aktualnego sezonu i stanu zaopatrzenia waszych zamrażalników. Wszystko zależy od dobrych proporcji składników, a te sprawdzone znajdziecie poniżej. 

Przepis na racuchy z kaszy manny z żurawiną

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • 3 łyżki mąki krupczatki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 50 g suszonej żurawiny (można użyć też świeżych lub mrożonych borówek czy porzeczek)
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania.

Przygotowanie:

Kaszę mannę zalewamy 3/4 szklanki zimnego mleka i odstawiamy na 15 minut. Resztę mleka podgrzewamy w rondelku z cukrem cukrem wanilinowym i masłem. Gdy mieszanka się zagotuje, dodajemy do niej namoczoną kaszę i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy kleik odstawiamy do wystudzenia.

Jajka oddzielamy na białka i żółtka. Żółtka dodajemy do wystudzonej kaszy, razem z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy całość. 

Gotowe ciasto mieszamy z wybranymi owocami (jeśli używacie suszonej żurawiny, namoczcie ją wcześniej w odrobinie wody, aby spęczniała) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Usmażone piegowate racuchy posypujemy cukrem pudrem i gotowe.