Marzą wam się pulchne i mięciutkie racuchy, jakie pamiętacie z wakacji u babci? Możecie łatwo odtworzyć ten smak we własnych kuchniach, a sama receptura jest banalnie prosta. Wystarczy tylko kilka składników, jednak trzeba trzymać się sprawdzonych proporcji, bo to właśnie one gwarantują cały sukces. Zobaczcie przepis na racuchy babci Marysi, który skradł serca internautów.

Jak zrobić racuchy? Sprawdzony sposób babci Marysi

W każdym domu przepis na racuchy wygląda inaczej, a co za tym idzie, efekt nie zawsze jest tak samo dobry. Niektórzy robią szybkie racuchy na maślance, jogurcie czy kefirze, ale jeśli chcecie otrzymać efekt jak z babcinej kuchni, przygotujcie pulchne ciasto drożdżowe. Choć może się wydawać, że taki przepis jest najtrudniejszy, to wcale nie musi tak być, a kluczem do sukcesu są tu idealne proporcje składników.

Te sprawdzone możemy zobaczyć na kanale YouTube @zesmakiemnaty. Jej przepis na racuchy babci Marysi zrobił prawdziwą furorę, nie tylko ze względu na wspaniały rezultat na talerzu, ale również dzięki sympatycznemu wideo, na którym widzimy cały proces przygotowywany przez wspomnianą Panią Marysię. Zobaczcie, jak zrobić racuchy według tej prostej receptury, a gdy ich spróbujecie, być może już nie wrócicie do żadnego innego przepisu.

Prosty przepis na racuchy babci Marysi

Składniki:

  • pół kostki świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 jabłka,
  • cukier puder do podania.

Przygotowanie:

W kubku mieszamy ciepłe mleko z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i solą. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na chwilę, a następnie dodajemy resztę mleka, jajko oraz przesianą mąkę. Wszystko łączymy drewnianą łyżką na jednolitą masę i wyrabiamy aż powstaną pęcherzyki, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy obrane i drobno pokrojone jabłka i po raz ostatni delikatnie łączymy całość. Następnie ciasto wykładamy ciasto łyżką na rozgrzany olej i smażymy aż racuchy będą rumiane i chrupiące z każdej strony. Usmażone racuszki obtaczamy w cukrze pudrze i gotowe.

Źródło: Youtube.com/@zesmakiemnaty