Jeśli byliście kilka razy na rodzinnych spotkaniach w restauracji, zapewne to danie często lądowało na stole. Zupa krem z białych warzyw, bo o niej mowa, nie tylko pięknie prezentuje się na eleganckim stole, ale jej smak jest na tyle delikatny, że zjadają ją ze smakiem i dorośli i dzieci. Odpowiednie dodatki mogą podkręcić smak, ale to już indywidualne wybory każdego. Podstawą jest gęsty, biały krem, pełen witamin, substancji odżywczych, a do tego sycący na długi czas. My podpowiemy wam, co jeszcze można dodać do kremu, by całkowicie odmienić jego smak. Będziecie zachwyceni.

Pyszny krem z białych warzyw

Podstawą tej zupy są oczywiście białe warzywa. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, smak, konsystencja i kolor są takie, jak powinny. Żelazny skład takiej zupy to oczywiście pietruszka, ziemniaki, kalafior, seler, cebula, czosnek. W zależności od sezonu można dodać jeszcze kalarepę i białe szparagi. Ale zupa nie byłaby kompletna bez zestawu przypraw. Koniecznie w przepisie muszą się znaleźć sól, pieprz, gałka muszkatołowa i jeszcze kilka istotnych dodatków. Co warto zaznaczyć, składniki możecie dobierać sobie dowolnie, według ulubionych smaków, ważne, by krem wyszedł gęsty i treściwy. Co najważniejsze, ta zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc poradzi sobie z tym przepisem każdy. Przygotujcie zatem:

  • 700 ml rosołu, lub bulionu (jeśli nie macie rosołu ani bulionu ugotujcie ją na wodzie. Dodajcie wtedy 1 łyżeczkę jasnego sosu sojowego dla uzyskania głębszego smaku)
  • 5 ziemniaków,
  • 1 bulwa selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 5-6 różyczek kalafiora,
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.

Wszystkie warzywa dokładnie umyjcie, obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Kalafior oczyśćcie z liści, wytnijcie głąb, przemyjcie i podzielcie na małe różyczki. Z pora odetnijcie białą część, umyjcie i pokrójcie w plasterki. Zieloną część możecie wykorzystać do rosołu. Cebulę pokrójcie w kosteczkę.

Przygotujcie garnek z grubym dnem. Na dnie rozpuśćcie masło, wrzućcie cebulę i por i chwilę je podsmażcie, ale pilnujcie, żeby się nie zrumieniły, bo zabarwią zupę. Dodajcie pokrojony w plasterki czosnek.
Jeszcze chwilę wszystko razem smażcie, a następnie zalejcie je gorącym bulionem. Wrzućcie pozostałe warzywa i gotujcie pod przykryciem około 15 minut. Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodajcie sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajcie serek mascarpone i całość zmiksujcie blenderem ręcznym na gładki, jednolity krem.
Gotowe.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką

Jeśli lubicie nietypowe smaki, polecamy wam dorzucić do zupy gruszkę. Z tym dodatkiem zmieni delikatnie smak na słodki. Im słodszą, bardziej dojrzałą gruszkę wybierzecie do gotowania tym więcej słodyczy znajdzie się w kremie. Wystarczy do gotowanych warzyw dorzucić 1 obraną i pozbawioną nasion gruszę. Spróbujcie, smak jest obłędny.

Z czym podawać zupę krem z białych warzyw?

Ta zupa jest doskonałą bazą do eksperymentów smakowych. W zależności co dodacie do gotowego kremu, może on zmienić smak i za każdym razem zachwycać nowością.

Proponujemy jako dodatki:

  • grzanki
  • groszek ptysiowy
  • prażone pestki słonecznika
  • szczypiorek
  • natka pietruszki, albo koperku
  • podsmażony boczek lub szynkę parmeńską
  • ocet balsamiczny
  • kiełki
  • prażone orzechy, albo migdały

Oczywiście możliwości jest dużo więcej i to co podacie do gotowego kremu  z warzyw zależy jedynie od waszej wyobraźni i preferencji smakowych.