Lubicie zupy, ale klasyczny rosół, pomidorowa i ogórkowa już się wam przejadły? Weźcie kilka marchewek i zamieńcie je w przepyszny gładki i aksamitny krem, który porządnie rozgrzewa już od pierwszej łyżki. Wszystko dzięki nutce świeżego imbiru i dwóch innych niedrogich dodatków. To właśnie te nietypowe składniki sprawiają, że zwykła gotowana marchew zyskuje zupełnie nowy charakter. Spróbujcie sami, a pokochacie krem z marchewki na nowo.
Co dodać do kremu z marchewki?
Jeśli zupa krem z marchewki do tej pory kojarzyła wam się z delikatną w smaku papką dla dzieci, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wystarczy dodać do słodkiej marchwi starty imbir, szczyptę chili oraz trochę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a powstanie obłędna mieszanka, która zachwyci każdego. Do tego oczywiście obowiązkowo podsmażona rumiana cebulka z aromatycznym czosnkiem i mamy już totalną pełnię smaku i aromatu. Ważne jednak, aby nie przesadzić z dodatkiem imbiru, aby jego wyrazista nuta nie przytłoczyła całego dania. Sprawdźcie dokładne proporcje i przygotujcie ten przysmak, a nie pożałujecie.
Zupa krem z marchewki i imbiru - przepis
Składniki:
- 0,5 kg marchewki,
- 1 l bulionu,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 płaska łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 1 pomarańcza,
- szczypta chili,
- 1 łyżka masła,
- 2-3 łyżki śmietany 18%,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulkę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli, dorzucamy marchew i czosnek. Wszystko smażymy przez kilka minut, aż warzywa się zarumienią, a następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy też kawałek startego imbiru oraz chili i gotujemy wszystko, aż marchew zmięknie. Na koniec dolewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i blendujemy wszystko na gładki krem. Gotowa zupa krem z marchewki najlepiej smakuje podawana z kleksem kwaśnej śmietany.