W menu na komunię nie może zabraknąć zupy, wszyscy się jej spodziewają. Sporym zaskoczeniem może być za to zupa krem z białych warzyw. Spotyka się z uznaniem gości, nawet tych, którzy czekali na rosół i flaki. Jej ogromną zaletą jest to, że można ją zrobić dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać.

Z czym podawać zupę krem z białych warzyw?

Biała zupa typu krem najlepiej prezentuje się z dodatkami. Wpływają one warstwę wizualną, ale też ciekawie przełamują dominujący smak, który wręcz prosi się o silniejszy akcent. Co można dodać do białego kremu?

  • Grzanki z patelni lub z piekarnika – ze zwykłego chleba lub tostowego z oliwą i czosnkiem lub ziołami,
  • Groszek ptysiowy – wystarczy kupić go w sklepie,
  • Śmietana – na wierzchu robimy nieregularne, ale estetyczne wzorki,
  • Oliwa – najlepsza będzie extra vergin, można też dodać wersję smakową, eksponujemy ją w taki sam sposób jak śmietanę, warto wierzch oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, białym lub kolorowym,
  • Pesto – odpowiednie będzie zarówno zielone bazyliowe, jak i czerwone, ciekawy będzie też dodatek pesto z natki marchewki lub z pietruszki,
  • Chipsy z boczku – plastry układamy na patelni i podsmażamy je, aż staną się kruche,
  • Podsmażona delikatna szynka, np. prosciutto – trzeba uważać, żeby jej nie przeciągnąć, bo przestanie przyjemnie chrupać,
  • Prażone pestki dyni lub słonecznika,
  • Chipsy z jarmużu,
  • Zioła – świeże listki bazylii, tymianku lub natki pietruszki.

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Składniki:

  • ok. 450 g kalafiora
  • 200 g pora, tylko biała część i ewentualnie jasnozielona
  • 250 g pietruszki,
  • 400 g cebuli, dobry efekt zapewni młoda, ale może być też inna
  • 500 g ziemniaków
  • 180 g selera korzeniowego lub 3 łodygi naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr wody, może też być bulion warzywny lub delikatny mięsny, np. drobiowy
  • 200 ml śmietanki 30%, może też być mleko lub mascarpone
  • 30 masła klarowanego lub oleju
  • 60 ml soku z cytryny
  • 12 g soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego lub białego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: kawałek imbiru, szczypta kminu rzymskiego lub płatki chili

Z podanej proporcji wyjdzie nieco ponad 2 litry dość gęstej zupy. Jeśli wolimy rzadsze kremy, dolejmy więcej płynu. Jeśli chcemy uzyskać więcej porcji, wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników.
Krem z białych warzyw dobrze komponuje się z dodatkiem:

  • białej fasoli
  • ciecierzycy
  • kalarepki
  • białej papryki
  • białej marchwi
  • topinamburu

Wystarczy dodać mniej więcej 200 g, dorzucamy w tym samym czasie, co ziemniaki. Jeśli korzystamy z konserwowej fasoli i cieciorki, to wystarczy dodać je pod koniec gotowania. Jeśli gotujemy je samodzielnie, to trzeba doliczyć jeszcze czas nocnego namaczania i gotowania, minimum przez godzinę.

Jak zrobić zupę krem z białych warzyw?

Przygotowanie jest proste, a cały proces zajmie nie więcej niż 45 minut.
Przygotowanie krok po kroku

  1. Cebule i czosnek obieramy z łupiny, z pora zdejmujemy uszkodzone warstwy. Pierwszy składnik siekamy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki – można też przecisnąć przez praskę, a por w półplasterki.  
  2. W sporym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę z porem, przesmażamy je na średnim ogniu przez 10 minut. Potem dodajemy plasterki czosnku na kolejne 5 minut, mieszamy, żeby się nie przypalił, bo doda zupie niepotrzebnej goryczy.
  3. Do przesmażonych warzyw wlewamy wodę lub wybrany bulion.
  4. Obieramy ziemniaki, seler (naciowego nie trzeba) i pietruszki, kroimy w kostkę. Dorzucamy je do garnka i dosypujemy przyprawy sól, pieprz i gałkę (plus opcjonalne, jeśli z nich korzystamy). Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, gdy zawrze odmierzamy 10 minut.
  5. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka. Gotujemy przez kolejne 10 minut lub do miękkości.
  6. Dolewamy sok z cytryny (można dodać mniej lub pominąć) i śmietankę.
  7. Zupę miksujemy na gładki krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, wystarczy dolać więcej płynu (wody lub bulionu). To też dobry moment na ewentualne doprawienie do smaku. Przed podaniem ozdabiamy wierzch zupy krem z białych warzyw.