Jesienne zupy są pełne warzyw i smaków. Ponieważ robi się coraz chłodniej powinny być gęste, rozgrzewające i sycące, a dodatkowo dostarczyć potrzebnych witam i substancji odżywczych. Zapomnijcie o lekkich chłodnikach i ogórkowej. Do kuchni wkraczają treściwe zupy kremy. Do takie zupy można dodać praktycznie każde warzywo. W zależności od upodobań smakowych dobierzcie smak, a nawet kolor takiego kremu. Dziś mamy dla was bardzo gęstą zupę krem. Ale warzywa są dodatkowo podrasowane smakowo. Zobaczcie o czym mowa.

Z jakich warzyw zrobić zupę krem

Wybierzcie takie warzywa, które lubicie najbardziej. Możecie zrobić zupę krem z białych warzyw takich jak ziemniaki, seler, pietruszka, czy kalafior, czerwonych, czyli buraki, papryka, pomidor, albo zielonych - groszek, bób, brokuł i zielona papryka . Gdy jednak wymieszacie wszystkie kolory, powstanie najlepsza zupa, jaką w życiu jedliście. Podana z kleksem śmietany smakuje obłędnie. A dodatkowo syci i rozgrzewa na wiele godzin.

Treściwa zupa krem z pieczonych warzyw

Żeby zupa krem miała wyraźniejszy smak i kolor, przed wrzuceniem do buliony wszystkie warzywa upieczcie w piekarniku. Dzięki temu wydobędziecie z nich 10 razy więcej smaku i aromatu, a dodatkowo będą mięciutkie i idealne do blendowania.

Do przygotowania tej zupy potrzebujecie:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 duże marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • główka obranego czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżka oregano
  • 1/2 l bulionu
  • 1 łyżeczka chilli i tymianku
  • śmietana 18%
  • sól/pieprz do smaku
  • dodatkowo bagieta

Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie w ćwiartki. Marchewki obierzcie i pokrójcie w grube plastry, paprykę pokrójcie na ósemki i usuńcie gniazda nasienne, cebulę obierzcie i pokrójcie w ćwiartki. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Wszystkie warzywa razem z czosnkiem połóżcie na blaszce, polejcie oliwą, dodajcie oregano i dokładnie wymieszajcie. Wstawcie do nagrzanego piekarnika na godzinę. Po tym czasie wyjmijcie warzywa z piekarnika, przełóżcie do garnka, zalejcie ciepłym bulionem, dodajcie chili i tymianek i wszystko zblendujcie na gęsty, gładki krem. Chwilę całość zagotujcie, doprawcie solą i pieprzem i od razu podawajcie na talerze z kleksem gęstej śmietany z bagietką.