Moje Gotowanie Moje Gotowanie

press ENTER to search

  • Przepisy
    • Posiłki
      • Śniadania
      • Drugie śniadanie
      • Lunch
      • Dania do pracy
      • Dania do szkoły
      • Obiad
      • Podwieczorek
      • Kolacja
      • Do picia
      • Szybka kuchnia
    • Typ dania
      • Ciasta
      • Dania główne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Dania z ryb
      • Dodatki
      • Koreczki
      • Kotlety
      • Naleśniki
      • Napoje
      • Pierogi
      • Pizza
      • Potrawy z jajek
      • Przekąski
      • Przetwory
      • Przystawki
      • Risotto
      • Rolady
      • Sałatki
      • Sosy
      • Surówki
      • Tarty
      • Zupy
    • Okazje
      • Spotkanie rodzinne
      • Adwent
      • Andrzejki
      • Boże Narodzenie
      • Chrzciny
      • Dla dwojga
      • Dzień Dziecka
      • Dzień Kobiet
      • Dzień Matki
      • Grill
      • Halloween
      • Impreza
      • Komunia
      • Spotkanie rodzinne
      • Sylwester
      • Święta
      • Urodziny
      • Wigilia
      • Wielkanoc
    • Rodzaj diety
      • Dla dzieci
      • Fleksitarianizm
      • Dania na parze
      • Niskokaloryczna
      • Niskosodowa
      • Niskotłuszczowa
      • Wegańska
  • Kuchnie świata
    • Włoska
    • Polska
    • Tajska
    • Japońska
    • Meksykańska
    • Francuska
    • Angielska
    • Indyjska
  • Fit przepisy
    • Dietetyczne
    • Bez mięsa
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Bez glutenu
    • Szybkie i łatwe
  • Sezonowe
    • Ciasta z owocami
    • Przepisy na lody
    • Pomysły na rodzinne spotkania
    • Dania na grilla
  • Inspiracje
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Newsy
    • Składniki i produkty
    • Dieta
  • Oglądaj i gotuj
  1. Moje Gotowanie
  2. Smak i styl
  3. Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?
dominika zagrodzka Dominika Zagrodzka
24.10.2017

Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?

Pierwsze i najważniejsze: słoik

Fot. Shutterstock

Wszyscy dobrze znamy kwaśny smak chrupiących kiszonych ogórków czy kapusty. Dzięki kiszeniu zyskują nie tylko niepowtarzalny smak, ale i właściwości zdrowotne. Kiszonki stanowią bowiem solidną porcję antyoksydantów i witamin. Kiśmy więc!

Galeria (2 zdjęć)

Co najlepiej kisić?

Fot. Shutterstock

1 / 2 Co najlepiej kisić?

Na to pytanie odpowiedź mogłaby brzmieć: wszystko. Oprócz ulubionych ogórków, warto eksperymentować np. z marchewką czy burakiem. Wybierajmy jak najświeższe warzywa, które nie mają jeszcze oznak nadpsucia. Odpowiednio twarde i mięsiste w procesie kiszenia staną się doskonale chrupkie.

Do kiszonek warto używać soli niejodowanej, będą lepsze w smaku. Najprostszy przepis na zalewę do ogórków zakłada łyżkę stołową soli na litr wrzątku. Nie idźmy w ślady niektórych producentów i nie dodawajmy do kiszonek octu, który zmienia kiszenie w marynowanie.

Jak długo trzeba czekać, zanim nasze przetwory będą gotowe? Wszystko zależy od tego, co kisimy. Obserwujmy i sprawdzajmy, standardowe kiszonki będą gotowe po kilku dniach. Im dłużej będziemy przechowywać słoiki, tym ich zawartość będzie kwaśniejsza. Dla urozmaicenia smaku możemy doprawiać je według uznania: czosnkiem, koprem czy kminkiem.

Co tam się właściwie dzieje? 2 / 2 Co tam się właściwie dzieje?

Proces fermentacji zachodzi w słoikach dzięki bakteriom z mikroflory warzyw i owoców. Warto pamiętać, że kiszonka cały czas pracuje. Stąd często możemy natknąć się na niegroźną warstewkę białego nalotu czy pleśni na powierzchni. Niestety jednak, gdy pleśń znajdziemy też w środku słoika, zawartość musimy wyrzucić. Nie zrażajmy się nie zawsze przyjemnym zapachem. Wbrew pozorom nie musi on wcale oznaczać niczego złego.

Kiszonki to samo dobro – są lekkostrawne, wspomagają pracę jelit, pomagają w walce z jesiennym osłabieniem czy katarem. Nie muszą bać się kiszonek osoby na diecie, ponieważ przetwory te są niskokaloryczne i mogą służyć za przekąski między posiłkami.

Będą też świetnym dodatkiem do innych dań. Z kapusty zrobimy bigos, egzotyczne kiszone cytryny dodamy do gulaszu lub duszonych warzyw, buraki wykorzystamy do sałatki. Przygotowujmy kiszonki sami, będziemy mieć wtedy pewność, że nie dodano do nich konserwantów czy sztucznych polepszaczy smaku.

Kiszone warzywa i owoce są smaczne, bogate we właściwości odżywcze, a do tego można je przechowywać przez całą zimę. Czas zakasać rękawy i przygotować słoiki!

Testuj z TASTErami

Tasterzy IG Instagram Odkryj więcej kulinarnych inspiracji od TASTErów na naszym Instagramie


Polecane przez redakcję

Ogórki po żydowsku
Jak zrobić ogórki małosolne, kiszone i konserwowe? Sprawdzone przepisy na ogórkowe przetwory
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne czy kiszone? Bardzo proste!
ogórki kiszone teściowej
Ogórki kiszone teściowej co roku pierwsze znikają z piwnicy. Wymieniła chrzan na inne plasterki
ogórki kiszone z dodatkiem
Ogórki kiszę zawsze razem z innym składnikiem. Mam wtedy smaczne przetwory 2w1
miękkie kiszone ogórki
To dlatego ogórki wychodzą miękkie i sflaczałe. Popularny błąd może zepsuć całe przetwory
ogórki kiszone 3x3
Te ogórki kiszone zawsze wychodzą idealne, dzięki zasadzie 3x3. Tak chrupiących jeszcze nie jedliście

To może Cię zainteresować

Współpraca reklamowa

Pepsi Cherry w Twoim stylu – nowy smak syropu SodaStream

Współpraca reklamowa

Nie tylko frytki i kurczak! W air fryerze przygotowałam bezę, bułki, pieczony ser i pizzę. Wyszły lepiej niż z piekarnika!

Współpraca reklamowa

3 przepisy na pyszne świąteczne ciasta, które zachwycają nie tylko smakiem!

Współpraca reklamowa

Jej wysokość kapusta kiszona – superfood znany od pokoleń

Współpraca reklamowa

Najpopularniejsze wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce RestaurantWeekⓇ już w październiku

Współpraca reklamowa

Dżem wieloowocowy idealny na zimowe wieczory. Zrobisz go w zaledwie 20 minut!

Współpraca reklamowa

Uniwersalny Żelfix Dr. Oetkera przetestowany! Poznaj opinie TASTErów!

Współpraca reklamowa

Frytkownica beztłuszczowa COSORI przetestowana! Sprawdź wyniki!

    1. Moje Gotowanie
      • Szukaj po składnikach
      • Newsletter
      • Polityka prywatności
      • Regulamin
      • Moje zgody
      • Kontakt
      Burda Media Polska

      Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
      © 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.

      Elle.pl Glamour.pl Gotujmy.pl Ilewazy.pl Kobieta.pl Mamotoja.pl Modago.pl Mojpieknyogrod.pl National-geographic.pl Party.pl Polki.pl Przyslijprzepis.pl Viva.pl Wizaz.pl Cocolita.plBurdaconnect.plStory.pl

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

      Więcej informacji znajdziesz tutaj.