Gdy po wigilijnej uczcie przychodzi chęć na coś słodkiego, nie ma nic lepszego niż pierogi sernikowe. Choć może to brzmieć dziwnie, taki słodki przysmak genialnie smakuje po słonych i tłustych potrawach, a wymaga znacznie mniej pracy niż wszelkiego rodzaju ciasta. Zobaczcie, jak zrobić te wyjątkowe pierożki, a nie będziecie już męczyli się z pieczeniem pękającego i opadającego sernika. 

Jak zrobić pierogi twarogowe?

Na Wigilię zwykle podajemy pierogi z kapustą i grzybami, jednak u niektórych pojawia się też deserowa wersja na słodko. Nie są to jednak klasyczne pierogi z serem, ale jeszcze smaczniejsza wersja z nadzieniem sernikowym. Różni się ona od zwykłego twarogowego farszu kilkoma aromatycznymi dodatkami, gdyż w środku znajdziemy rodzynki, skórkę cytrynową, kandyzowaną pomarańczę i wanilię. Taki aromatyczny zestaw sprawia, że po ugryzieniu mięciutkiego ciasta czujemy się jakbyśmy zajadali kawałek tradycyjnego sernika. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i koniecznie przetestujcie go w tym roku na świąteczny deser. 

Przepis na pierogi sernikowe

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 1 niewielkie jajko,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka masła,
  • mała szczypta soli.
  • 0,5 kg twarogu,
  • 2 garści rodzynek,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka kropli esencji waniliowej,
  • skórka z cytryny,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa.

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie robimy ciasto, więc przesiewamy na stolnice mąkę, dodajemy odrobinę soli, wbijamy jajko i wlewamy mocno ciepłą wodę. Wszystko zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto, a następnie owijamy je w folię i odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło. 

Teraz przygotowujemy masę sernikową. Najpierw mielimy twaróg i dodajemy do niego żółtko, cukier, aromat i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec wsypujemy dokładnie odsączone rodzynki i ponownie łączymy masę. 

Ciasto cienko wałkujemy, a następnie wykrajamy z niego kółka za pomocą szklanki. Następnie na każdy krążek nakładamy sporą porcję sernikowego nadzienia i składamy kółka na pół, dokładnie zlepiając brzegi. 

Tak przygotowane pierogi sernikowe gotujemy we wrzątku przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe pierożki można dodatkowo posypać dodatkową porcją skórki z cytryny lub pomarańczy.