Klasyczny przepis na ciasto pierogowe to po prostu mąka pszenna, woda i sól. Niektórzy dorzucają do tego jeszcze odrobinę oleju lub rozpuszczonego masła, a inni wbijają jajko, jednak Karol Okrasa ma jeszcze lepszy patent. Zobaczcie, jak zrobić ciasto na pierogi według Jego receptury i koniecznie odtwórzcie ją w swoich kuchniach. Będziecie zachwyceni.

Jakie jest najlepsze ciasto na pierogi?

Jaki jest sekret idealnego ciasta na pierogiKarol Okrasa używa mąki pszennej i razowej w proporcji 4:1. Opcjonalnie zamiast wariantu razowego, kucharz poleca też mąkę gryczaną, dzięki której ciasto na pierogi nabiera pięknego zapachu. Tak przygotowanych suchych składników Okrasa nie zalewa jednak zwykłą ciepłą wodą. Znacznie lepszym pomysłem jest mieszanka mleka, wody i masła, dzięki której masa jest elastyczna, a przy okazji maksymalnie delikatna i przyjemnie puszysta.

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi Karola Okrasy?

Wszystkie powyższe produkty musimy teraz porządnie wyrobić ręcznie, najlepiej przez 5-6 minut, bo dopiero po takim ugniataniu masa nabierze odpowiedniej elastyczności i będzie napowietrzona. Nie jest to jeszcze jednak czas na wałkowanie, gdyż gotowe ciasto warto jeszcze owinąć folią i włożyć na chwilę do lodówki, dzięki czemu lekko stężeje i będzie się świetnie formowało i zlepiało. Zobaczcie dokładne proporcje i wykorzystajcie je przy kolejnym lepieniu pierogów. 

Ciasto na pierogi Karola Okrasy - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (typ 550),
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 30 g masła,
  • 70 ml mleka.

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i pełnoziarnistą dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy i mieszamy z ciepłą wodą oraz mlekiem. Przygotowaną płynną mieszanką zalewamy obie mąki i wszystko dokładnie mieszamy, aż stworzy jednolite ciasto. Następnie masę przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie przez co najmniej 5 minut. Tak przygotowane ciasto na pierogi owijamy folią i wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. 

Źródło: youtube.com/@KuchniaLidla