Brokuły to jedne z najpopularniejszych warzyw, które znajdziemy w każdym sklepie i na wszystkich straganach. Nie każdy jednak wie, jak je odpowiednio ugotować, a okazuje się, że to banalnie proste. Zobaczcie, jak zrobić to łatwo, szybko i bez bałaganu w kuchni, a zaczniecie jeszcze częściej zapraszać brokuły do swoich kuchni.

Brokuły - właściwości

Zanim jednak przejdziemy do gotowania brokułów, najpierw zacznijmy od tego, dlaczego właściwie warto je jeść. Nie każdy wie, że to warzywo jest prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy C, A, E, K, B6 i B2 oraz minerały, takie jak potas, magnez, sód, fosfor, wapń czy cynk. Taki bogaty skład sprawia, że brokuły przynoszą całemu organizmowi wiele korzyści:

  • pomagają obniżać ciśnienie tętnicze i regulować poziom cukru,
  • poprawiają krążenie,
  • pozytywnie wpływają na wzrok,
  • wspomagają pracę jelit,
  • poprawiają stan skóry,
  • pomagają zapobiegać zwyrodnieniom stawów.

brokuły gotowanie

Źródło: Getty/iStock

Jak ugotować brokuł w całości? Sprytny trik

Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku, choć niektórzy dodają również do garnka szczyptę cukru, a nawet odrobinę octu. Zwykle jednak przed wrzuceniem warzywa do wody, najpierw odcinamy twardą łodyżkę i oddzielamy pojedyncze różyczki, przy czym zwykle robi się sporo bałaganu w kuchni. Można to zrobić sprytniej i bez konieczności sprzątania, a wystarczy do tego kawałek folii aluminiowej. 

Aby łatwo i szybko ugotować brokuł, wystarczy zastosować prosty myk, czyli owinąć twardą końcówkę folią aluminiową i włożyć całego brokuła do wrzącej wody właśnie tą końcówką do góry. Po ugotowaniu wystarczy wyjąć całe warzywo za foliową "rączkę" i dopiero wtedy odkroić ugotowane różyczki wprost na talerz. 

Ten sprytny trik podpatrzyliśmy na facebookowym profilu @Andri LifeHack. Zobaczcie krótkie wideo i koniecznie spróbujcie sami.

Źródło: Facebook.com/p/Andri-LifeHack

Gotowany brokuł - z czym go podać?

Gdy ugotujecie już brokuły, możecie oczywiście zajadać je solo, bez żadnych dodatków, ale warto wykorzystać je do wyczarowania genialnego dania. Gotowane brokuły w kilka chwil możecie zamienić w pyszne puree, które urozmaici zwykły obiad. Innym pysznym pomysłem jest pasta brokułowa na kanapki lub gęsta zupa krem z brokułów

Tym, którzy szukają pomysłów na obiad bez mięsa, z pewnością spodobają się też sycące kotlety brokułowe. Natomiast fani makaronów od pierwszego spróbowania pokochają pesto z brokułów, które idealnie zastąpi drogie pesto bazyliowe.