Staracie się dbać o zawartość waszych talerzy, ale czasem nachodzi was ochota na coś słodkiego? Zamiast sięgać po pralinki lub trufle, zróbcie szybkie kuleczki owsiane z kilku prostych składników. Całość zajmie wam kilka minut, a gotowe łakocie nie tylko zaspokoją ochotę na deser ale przy okazji też dostarczą organizmowi mnóstwo cennych wartości. 

Kuleczki owsiane - pomysł na  błyskawiczny deser bez cukru

Aby przygotować kulki owsiane, potrzebujecie oczywiście bazy w postaci płatków i w tym przypadku polecamy skorzystać z tych błyskawicznych, które nie wymagają obróbki i są drobniejsze niż zwykłe. Do tego przyda się trochę masła orzechowego i roztopionej czekolady, aby zlepić wszystko w gęstą masę, ale cała reszta przepisu to już zupełna dowolność. Możemy tu bowiem wsypać dowolne orzechy, suszone owoce czy przyprawy. Szczególnie dobrze sprawdzi się łyżeczka kakao, szczypta cynamonu czy też odrobina miodu lub rozgnieciony banan dla podbicia słodyczy bez używaniu zwykłego białego cukru.

Gotową masę wystarczy zlepić w dłoniach w niewielkie kuleczki i gotowe. Jeśli natomiast chcecie, aby kulki owsiane wyglądały jeszcze bardziej apetycznie i przypominały pralinki z cukierni, możecie obtoczyć je w kakao, mielonych orzechach czy wiórkach kokosowych. Zobaczcie przykładowy przepis poniżej i nie bójcie się modyfikować go pod własne upodobania.

Prosty przepis na kuleczki owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 4-5 łyżek mleka,
  • 1 szklanka ulubionych orzechów,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Orzechy drobno siekamy, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie w dużej misce mieszamy posiekane orzeszki z płatkami owsianymi oraz wszystkimi dodatkami, a całość zalewamy czekoladą i stopniowo dolewamy po łyżce mleka, aż uzyskamy zwartą, gęstą masę. 

Z tak przygotowanej mieszanki lepimy w dłoniach małe kuleczki i opcjonalnie obtaczamy je z wierzchu w wiórkach kokosowych, mielonych orzechach lub odrobinie kakao.