Co zrobić z płatków owsianych zamiast owsianki? Najlepszym pomysłem na szybkie śniadanie, przekąskę lub deser będzie gładki i aksamitny pudding. Ten przysmak robi się tylko z 3 składników, a jego smak i konsystencja zachwycają. Co więcej, możecie jeść go bez liczenia kalorii, a organizm jeszcze wam za to podziękuje. Koniecznie spróbujcie, a zyskacie nowego ulubieńca wśród szybkich i prostych przepisów. 

Budyń owsiany - smaszniejszy kuzyn owsianki

Wiele mówi się o tym, jak zdrowe są płatki owsiane, ale zwykle jemy je w owsiance, granoli lub muesli. Jeśli więc przejadły się już wam wszystkie te propozycje, spróbujcie zrobić z nich budyń. Choć początkowo może to brzmieć dziwnie, okazuje się, że ugotowane w mleku i zblendowane płatki owsiane są genialnym materiałem na gęsty i aksamitny pudding. Taki przysmak bije na głowę budynie z proszku, nie tylko ze względu na smak, ale i cenne wartości odżywcze.

Dlaczego warto jeść budyń owsiany?

Budyń owsiany, podobnie jak owsianka, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Płatki owsiane w takiej formie pomogą też walczyć z nadciśnieniem, skokami cukru oraz zmniejszą ryzyko chorób serca. Przy wszystkich tych walorach, nie ma zbyt wiele kalorii i w przeciwieństwie do innych puddingów, nie zawiera całej góry cukru. Zachęcił was ten opis? Koniecznie spróbujcie zrobić go w domu. 

Prosty przepis na budyń owsiany

Jak zrobić budyń z płatkami owsianymi? Wystarczy wsypać do garnka pół szklanki płatków owsianych i wlać je 1 szklankę mleka oraz pół szklanki wody. Następnie należy gotować wszystko na wolnym ogniu przez kilka minut, aż płatki napęcznieją i zmiękną. W tym momencie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy budyń do lekkiego ostygnięcia. Kiedy przestygnie, dosładzamy go miodem i blendujemy całość na gęsty, gładki pudding