Marmolada pomidorowa – czym różni się od zwykłego przecieru?

Marmolada jest przetworem owocowym. Do jej wytworzenia używa się masy owocowej i substancji żelującej np. żelatyny (ale nie jest to konieczne). Niewiele osób wie, ale pomidor nie jest zaliczany do grona warzyw, lecz owoców. Wykorzystując go do użycia marmolady nie popełniacie więc błędu. Nie oznacza to jednak, że do tego typu marmolady nie możecie dorzucić pomarańczy czy jabłka. Ich smak doskonale komponuje się z pomidorem oraz podkręca jego naturalny smak. To co, jesteście gotowi by wyczarować takie cudo w kuchni?

Marmolada pomidorowa z dodatkiem pomarańczy

Aby wykonać marmoladę pomidorowo-pomarańczową potrzebujecie:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 pomarańczę
  • połówkę cytryny
  • 1/3 szklanki cukru (można w trakcie gotowania dosypać, jeśli wyda się mało słodka)
  • 2 łyżki pomarańczowego likieru
  • pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki imbiru

Pomidory obieracie ze skórki, kroicie na kawałki i dusicie do miękkości na małym ogniu. Przecieracie potem przez sitko, żeby pozbyć się pestek i znów gotujecie w rondelku. Następnie sparzacie wrzątkiem skórkę pomarańczy, obieracie je, zdejmujecie białe włókna, kroicie na cząstki i dorzucacie do pomidorów. Wsypujecie cukier. Gdy masa stanie się lekko gęsta, zdejmujecie rondelek z gazu i dolewacie likieru, soku z cytryny, a także wsypujecie ziele angielskie oraz imbir. Mieszacie wszystko dokładnie przy pomocy łyżki, a następnie albo wyjadacie prosto z garnka, lejąc ją obficie na świeży chleb lub chałkę lub też pasteryzujecie na zimę.  

Jeśli wybieracie pasteryzację, musicie naszykować umyte słoiki. Wkładacie je do piekarnika nagrzanego na około 150 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujecie słoiki na blat, sparzacie wrzątkiem nakrętki i wlewacie do słoików zagotowaną jeszcze raz masę. Zakręcacie mocno wieczko i stawiacie do góry dnem.  

Marmolada pomidorowa z dodatkiem jabłek

Do wykonania tej marmolady potrzebujecie:

  • 1 kg jabłek
  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebuli
  • ¼ szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

Pomidory obieracie ze skórki, kroicie na cząstki i w miarę możliwości pozbywacie się pestek. Dusicie w rondelku do miękkości. W międzyczasie obieracie ze skórki jabłka, pozbawiacie gniazd nasiennych, kroicie na kawałki i dodajecie do pomidorów. Pozbawiacie cebulę łusek i nastawiając się na odrobinę łez, ścieracie ją na drobno na tarce. Dorzucacie do rondelka, dosypując przy tym przyprawy takie jak cukier, sól i pieprz. Kiedy z owoców i warzyw zrobi się gładka masa, pasteryzujecie podobnie jak w przepisie powyżej.

Marmolada pomidorowa świetnie smakuje na kromce chleba, ale będzie też ciekawym dodatkiem do ciasta, naleśników, albo do mięsa. Eksperymentujcie w kuchni.