Kotlety mielone z jabłkiem Tomasza Strzelczyka - przepis


Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 30 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Płatki owsiane do kotletów mielonych wsyp do miski. Zalej je niepełną szklanką mleka. Odstaw na kilka minut na bok, by napęczniały i zmiękły.

Jabłko, cebulę oraz czosnek oczyść. Jabłko zetrzyj na grubszych oczkach tarki, a cebulę i czosnek na drobnych. Przełóż składniki do osobnej miski i dodaj do nich mięso na kotlety mielone. Całość dopraw solą i pieprzem.

Do mięsa wbij 2 jajka. Następnie dołóż do niego także namoczone płatki odciśnięte z nadmiaru płynu. Masę na kotlety mielone starannie wyrób dłonią.

Z połączonego z pozostałymi składnikami mięsa formuj kotlety mielone. Każdy dokładnie obtocz w mące. Smaż z obu stron na złocisty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni kotlety gotowe są do podania.