Kotlety kojarzą nam się zazwyczaj z mielonymi lub schabowymi. Popularne są też kotlety ziemniaczane lub z jajek. Okazuje się jednak, że można przygotować je w jeszcze inny, znacznie ciekawszy sposób.
Kotlety bez dodatku mięsa
Kotlety z kalafiora świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsnego dania. Będą idealne dla wegetarian, ale też osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Mają świetną strukturę i naprawdę fantastyczny smak.
Do ich przygotowania nie potrzebujecie też wielu produktów. Nie zajmie wam to też dużo czasu, dlatego z powodzeniem sprawdzą się jako "kryzysowy obiad", gdy nie możecie sobie pozwolić na kilka godzin spędzonych w kuchni.
Przepis na kotlety z kalafiora
Potrzebne składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżka soli
- 2 jajka
- 130 g bułki tartej
- 100 g sera
- pieprz ziołowy
- pietruszka świeża.
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyjcie kalafior, a następnie pooddzielajcie różyczki.
- Gotujcie go w wodzie z dodatkiem soli przez 10 minut.
- Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na mniejsze kawałki. Również gotujcie je przez 20 minut – do momentu, aż będą miękkie.
- Odcedzacie kalafior i ziemniaki, a później rozgniećcie je za pomocą tłuczka.
- Gdy już lekko ostygną – dodajcie jajka, bułkę tartą, starty ser i posiekaną pietruszkę.
- Całość doprawcie solą i pieprzem.
- Uformujcie kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej.
- Kotleciki smażcie na rozgrzanej patelni, aż zrobią się rumiane.