Kotlety kojarzą nam się zazwyczaj z mielonymi lub schabowymi. Popularne są też kotlety ziemniaczane lub z jajek. Okazuje się jednak, że można przygotować je w jeszcze inny, znacznie ciekawszy sposób.

Kotlety bez dodatku mięsa

Kotlety z kalafiora świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsnego dania. Będą idealne dla wegetarian, ale też osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Mają świetną strukturę i naprawdę fantastyczny smak.

Do ich przygotowania nie potrzebujecie też wielu produktów. Nie zajmie wam to też dużo czasu, dlatego z powodzeniem sprawdzą się jako "kryzysowy obiad", gdy nie możecie sobie pozwolić na kilka godzin spędzonych w kuchni.

Przepis na kotlety z kalafiora

Potrzebne składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka soli
  • 2 jajka
  • 130 g bułki tartej
  • 100 g sera
  • pieprz ziołowy
  • pietruszka świeża.


Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyjcie kalafior, a następnie pooddzielajcie różyczki.
  2. Gotujcie go w wodzie z dodatkiem soli przez 10 minut.
  3. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na mniejsze kawałki. Również gotujcie je przez 20 minut – do momentu, aż będą miękkie.
  4. Odcedzacie kalafior i ziemniaki, a później rozgniećcie je za pomocą tłuczka.
  5. Gdy już lekko ostygną – dodajcie jajka, bułkę tartą, starty ser i posiekaną pietruszkę.
  6. Całość doprawcie solą i pieprzem.
  7. Uformujcie kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej.
  8. Kotleciki smażcie na rozgrzanej patelni, aż zrobią się rumiane.