Oczywistym czasem na robienie domowych przetworów jest lato, ale akurat ten dżem najlepszy i najtańszy wychodzi zimą. Bazą jest bowiem popularny owoc, który właśnie w tym sezonie kosztuje grosze i ma najwięcej smaku. Zobaczcie, jak zrobić to cudo i zaopatrzcie się w większą porcję na cały rok.

Najlepsze zimowe przetwory

Wszyscy kochamy konfitury z truskawek, malin czy wiśni, ale znacznie mniej popularny, a równie pyszny jest dżem pomarańczowy z imbirem. Taki przysmak to prawdziwy rarytas nie tylko na kanapki, ale i jako dodatek do naleśników, gofrów, racuchów czy wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Pyszny smak i aromat pomarańczy oraz cytryn genialnie współgra z wyrazistą nutą imbiru, ale to wciąż nie wszystkie zalety, bo taka konfitura będzie też bogactwem witamin i minerałów, szczególnie potrzebnych w sezonie na zachrypnięte gardła i zatkane nosy.

Co ciekawe, aby go zrobić nie potrzebujecie nawet grama cukru, jednak można oczywiście dodać nieco ksylitolu, erytrolu lub innego ulubionego słodzidła, aby gotowy produkt był jeszcze bardziej rozkoszny. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.

Przepis na dżem pomarańczowy z imbirem

Składniki:

  • 8 pomarańczy,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • 4 całe cytryny + sok z 1 ćwiartki,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ksylitol lub erytrol do smaku.

Przygotowanie:

Przygotowania warto zacząć już dzień wcześniej, gdyż cytrusy należy najpierw dokładnie wyszorować, a potem przełożyć do dużej miski, zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą dobę.

Następnego dnia zlewamy wodę, a owoce parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Połowę z nich wykorzystujemy do dżemu, a drugą część warto zostawić do kandyzowania. W tym celu wystarczy pokroić je w drobną kostkę i usmażyć z cukrem.

Połowę skórek z cytrusów zalewamy wodą i gotujemy na średniej mocy palnika przez około 3 minuty. Następnie zlewamy wodę, studzimy łupinki i usuwamy z nich gorzkawą białą część. 

Korzeń imbiru obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w wodzie z odrobiną soli i sokiem z ćwiartki cytryny. Z obranych pomarańczy i cytryn usuwamy pestki i przekładamy wszystko do dużego garnka, razem ze skórkami oraz przegotowanym imbirem. Całość gotujemy na wolnym ogniu, a następnie lekko studzimy, blendujemy na gładką masę i ponownie przelewamy do garnka. 

Tak przygotowany dżem z pomarańczy dalej gotujemy na małej mocy palnika, aż zgęstnieje. W tym momencie opcjonalnie możemy dodać ksylitol lub inne słodzidło. Gorącą masę przelewamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy pokrywki. Następnie pasteryzujemy go przez około 25 minut i odstawiamy słoiki do góry dnem na całą dobę. 

Źródło: www.napolslodko.com