Mało kto myśli o robieniu dżemów czy konfitur. Teraz najczęściej zjadamy to, co przygotowaliśmy latem i jesienią. Dolewamy więc do herbaty pyszny sok malinowy, do szarlotek dajemy prażone jabłka, a do schabowego wyciągamy domowe kiszone ogórki. Jest jednak jeden owoc, który dojrzewa właśnie zimą i teraz jest najtańszy i najsmaczniejszy. Warto wykorzystać ten czas i przygotować zapas przetworów do następnej zimy.

Cenne pomarańcze

Pomarańcze to cytrusy, które można bez problemu kupić w każdym sklepie, mimo, że nie są uprawiane w Polsce. Pochodzą z Chin, ale obecnie uprawiane są głównie w krajach tropikalnych.
Mało kto wie, ze woda w pomarańczach stanowi ponad 80 procent ich zawartości. Oprócz wody są bogate w węglowodany, witaminy A, C, P, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Dostarczają też dostarczają wapń, magnez, miedź, selen, potas, fosfor, żelazo oraz cynk. 100 g pomarańczy zawiera ok. 47 kcal. Choćby z tych powodów warto przygotować pyszna konfiturę, którą będzie można jeść cały rok.

Prosta konfitura z pomarańczy

Mowa oczywiście o pomarańczy, której czas dojrzewania przypada na początek roku. W ciepłych krajach drzewka pomarańczowe uginają się na początku roku od owoców. Dlatego też teraz w sklepach znajdziemy je po bardzo niskiej cenie. Koniecznie zróbcie zakupy i przygotujcie pomarańczowa konfiturę, która w smaku nie ma sobie równych.

Przygotujcie:

  • 6-7 pomarańczy
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 litra wody
  • sok z jednej cytryny

Zacznijcie od dokładnego umycia pomarańczy. Obierzcie je następnie jak najcieniej.
Włóżcie skórki do rondelka, zalejcie wodą i gotujcie kilka minut. To zabieg potrzebny, by pozbyć się wszelkich oprysków i zarazków. Przełóżcie skórki na sitko i przelejcie zimna wodą a następnie pokrójcie w cieniutkie paseczki.
Teraz precyzyjnie oddzielcie cały miąższ pomarańczy od błonek i białych skórek.
W garnku zagotujcie wodę z cukrem, dodajcie czysty miąższ i pokrojone skórki. Gotujcie na wolnym ogniu około 2 godziny co jakiś czas mieszając, by konfitura się nie przypaliła.Po tym czasie odstawcie na noc do wystudzenia.
Na drugi dzień gotujcie konfiturę ponownie około 1,5 godziny. Kiedy zacznie gęstnieć dodajcie sok z cytryny i dokładnie wymieszajcie i jeszcze raz zagotujcie.
Przełóżcie konfiturę do umytych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręćcie i pasteryzujcie przez około 15-20 minut.
Kiedy słoiczki ostygną przenieście je w chłodne, ciemne miejsce. Konfitura z pomarańczy jest gotowa.

Porada
Wiele osób narzeka na gorzki smaku konfitury i dlatego jej nie je. Można temu zaradzić. Jeżeli precyzyjnie pozbędziecie się białych części znajdujących się pod skórką pomarańczy, wyeliminujecie większość gorzkiego smaku.
Aby zapewnić odpowiednią gęstość konfiturze warto dorzucić w czasie przygotowywania konfitury pestki pomarańczy. Znajduje się w nich najwięcej pektyn, dzięki którym konfitura zgęstnieje. Najlepiej umieścić pestki w metalowym zaparzaczu do herbaty, który ułatwi wyjęcie pestek po gotowaniu.

Z czym jeść konfiturę z pomarańczy?

Konfitura z pomarańczy idealnie smakuje z chlebem posmarowanym masłem. Możecie ją dodać do mięsa, do ciasta, ciasteczek, łyżeczkę koniecznie dodajcie do herbaty. Nadaje się też do przyrządzenie glazury do pieczonego kurczaka. Poza tym konfitura z pomarańczy przyda się do smarowania naleśników, racuchów, syrników, przekładania prostego biszkoptu lub jako uzupełnienie ciasta drożdżowego.

Marta Mrugacz