Gdy macie ochotę na coś słodkiego do kawy, wybierzcie ciastka owsiane, a w ten sposób nie tylko ucieszycie kubki smakowe, ale i dostarczycie organizmowi sporo dobrego. Wystarczą tylko 3 bazowe składniki, a całe przygotowania potrwają dosłownie chwilę. Taki deser posmakuje każdemu i trudno będzie się powstrzymać, aby od razu nie sięgnąć po kolejne ciastko. Zobaczcie, jak zrobić ciasteczka owsiane krok po kroku i co można do nich dodać, aby były jeszcze pyszniejsze i pięknie prezentowały się na talerzyku.
Jak zrobić ciasteczka owsiane?
Aby przygotować pyszne i wartościowe ciasteczka, nie potrzebujecie ani grama mąki czy cukru. Wystarczą tylko płatki owsiane, masło orzechowe i kilka bananów. Najlepiej wybrać do tego przepisu mocno dojrzałe banany, które mają już ciemną, nakrapianą skórkę, bo właśnie takie będą miały najwięcej naturalnej słodyczy. Wszystko to musimy tylko połączyć w jednej misce i nie trzeba tu nawet nic blendować, bo banany łatwo rozgnieciemy na papkę widelcem, a płatki i masło trzeba tylko dokładnie wymieszać z bananowym puree.
Tak przygotowaną masę możecie doprawić niewielką szczyptą soli, która pomoże wydobyć z bananów jeszcze więcej słodkiej nuty. Gotową masę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, formujemy niewielkie ciastka i gotowe. Całą resztę zrobi już piekarnik.
Tuż po wyjęciu z piekarnika ciasteczka owsiane będą jeszcze miękkie, dlatego warto zostawić je na kratce do całkowitego ostygnięcia, a dopiero potem chrupać do kawy czy jako przekąskę między posiłkami. Pamiętajcie jednak, aby nie przygotowywać zbyt dużej porcji za jednym razem, gdyż ciastka owsiane można przechowywać przez maksymalnie 2-3 dni. Najlepiej włożyć je do papierowej torby, a wtedy zachowają kruchość i wszystkie walory smakowe.
Ciasteczka owsiane - dodatki
Taki bazowy przepis na ciasteczka owsiane można urozmaicać przeróżnymi dodatkami. W tym celu świetnie sprawdzą się różnego rodzaju bakalie, takie jak rodzynki, suszona żurawina, płatki migdałów, orzechy włoskie czy pistacje. Dobrym pomysłem będzie też dodanie do gotowej masy posiekanej czekolady. Możecie oczywiście wybrać swoją ulubioną tabliczkę mleczną lub białą, ale wtedy ciastka będą już miały znacznie więcej cukru. Zdecydowanie najbardziej korzystna dla zdrowia będzie więc gorzka czekolada o zawartości kakao minimum 70%.
Prosty przepis na ciasteczka owsiane
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 100 g masła orzechowego,
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na gładką papkę.
- Następnie wsypujemy płatki owsiane, dodajemy masło orzechowe oraz odrobinę soli i mieszamy całość na jednolitą masę.
- Na koniec do gotowego ciasta dodajemy posiekaną gorzką czekoladę.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z masy niewielkie ciasteczka.
- Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
- Upieczone ciasteczka owsiane wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ciasteczka owsiane - wartości odżywcze
Tak przygotowane ciasteczka owsiane są nie tylko przepyszne, ale i niskokaloryczne. Przy okazji dostarczają też organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Zobaczcie, co w sobie mają, a jeszcze bardziej nabierzecie ochoty, aby je przygotować.
Makroskładniki (w całej porcji):
- Energia: 1978 kcal
- Białko: 47,2 g
- Tłuszcz: 86,7 g
- Węglowodany: 250,9 g
- Błonnik: 27,1 g
Mikroskładniki:
Płatki owsiane - dostarczają manganu, fosforu, magnezu i cynku.
Masło orzechowe - zawierają witaminę E, witaminy z grupy B oraz magnez.
Gorzka czekolada - dobre źródło żelaza, miedzi, magnezu oraz przeciwutleniaczy.

















