Orzech włoski to nieocenione bogactwo kwasów omega - 3 i 6. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz cynk, magnez, fosfor czy jod. Nie tylko jego wnętrze zasługuje na uznanie, ale także same przegródki. Obierając orzechy najczęściej wyrzucamy nie tylko skorupki, ale także twarde płaty przegródek, które mają najwięcej do zaoferowania.

Przygotowany z nich napar działa przeciwko powstawaniu wolnych rodników, wspomaga pracę tarczycy oraz stabilizuje układ hormonalny kobiet. Zapobiega powstawaniu mięśniaków i cyst. Pozytywnie działa na skórę oraz wspomaga pracę serca.

Napar z przegródek orzecha włoskiego

Składniki:

  • 10-15 przegródek orzecha włoskiego,
  • 500 ml wody,
  • 2 goździki,
  • łyżeczka miodu gryczanego lub wielokwiatowego.

Przygotowanie:

  1. Wydrążamy miąższ orzecha włoskiego.
  2. Wyciągamy przegródki.
  3. Przekładamy do moździerza i delikatnie tłuczemy.
  4. Zalewamy wrzątkiem i dodajemy goździki.
  5. Do letniego naparu dodajemy miód.
  6. Tak sporządzony napar pijemy po pół szklanki.
  7. Możemy przechowywać go przez tydzień w lodówce.

Nalewka z przegródek z orzecha włoskiego

Składniki:

  • pół kilograma przegródek orzecha włoskiego,
  • litr wódki,
  • pół litra spirytusu,
  • 2 laski cynamonu,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • szklanka miodu.

Przygotowanie:

  1. Orzechy dokładnie oczyszczamy i wyciągamy miąższ.
  2. Przegródki przekładamy do moździerza i delikatnie tłuczemy.
  3. Każdą partię wrzucamy naprzemiennie z przyprawami do wyparzonego słoika.
  4. Zalewamy mieszanką spirytusu i wódki.
  5. Odstawiamy na około 3 miesiące.
  6. Po tym czasie zlewamy i dodajemy płynny miód.
  7. Filtrujemy raz jeszcze.
  8. Nalewka z przegródek orzecha włoskiego wzmacnia układ krwionośny.