Tiramisu to bardzo lubiany smakołyk, jednak zazwyczaj przygotowuje się go w klasycznej wersji, czyli z biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą. Dodaje się do niego także migdałowy likier amaretto, a także krem z serka mascarpone, jajek i cukru. Całość trzeba posypać kakao, najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jeśli jednak macie ochotę na nieco innym wariancie, koniecznie przygotujcie ciasto według naszej receptury.

Przepis na cytrynowe tiramisu

Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów "języczki"
  • 2 łyżki zimnego espresso 
  • 2 łyżki esencji kawy
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 4 żółtka
  • 85 g drobnego cukru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 350 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Do szerokiego naczynia wlejcie likier i espresso. Całość wymieszajcie.
  2. Każdy z biszkoptów pokrójcie tak, by zmieścił się do naczynia, w którym będziecie podawać tiramisu.
  3. Każdy biszkopt zanurzcie w esencji z kawy i likieru i ułóżcie na dnie naczynia.
  4. Na parze ubijcie żółtka, drobny cukier, esencję waniliową i skórkę z cytryny – do małego garnka nalejcie niewielką ilość wody i gotujcie na małym ogniu. Na to naczynie ułóżcie naczynie żaroodporne, w którym są umieszczone składniki.
  5. Później zmiksujcie całość.
  6. W osobnym naczyniu umieśćcie serek mascarpone, dolejcie sok z cytryny i dodajcie małymi porcjami masę ubitą na parze.
  7. Wymieszajcie wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Gotową masę przełóżcie do szklanki na przygotowane wcześniej biszkopty.
  9. Przykryjcie kolejną warstwą nasączonych w kawie biszkoptów i ponownie połóżcie masę.
  10. Na koniec ubijcie śmietanę kremówkę i połóżcie ją na wierzch.
  11. Deser wstawcie do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  12. Po tym czasie tiramisu posypcie odrobiną kakao.

Pomysły na tiramisu w nowej odsłonie

Jeśli macie ochotę przygotować tiramisu, ale chcecie je zrobić inaczej, niż według klasycznego przepisu – przygotujcie tiramisu truskawkowe z kokosem lub jabłkowe tiramisu w pucharkach. Jeszcze ciekawszym pomysłem jest wykonanie rolady tiramisu.

Równie interesującą opcją jest też sernik tiramisu. Może skusicie się też na malinowe tiramisu? Takie niestandardowe wydania na pewno przypadną wam do gustu, będą też bardziej orzeźwiające, idealne na cieplejsze dni.