Staracie się jeść zdrowo, ale chodzi za wami coś słodkiego? Ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Jest słodki i sycący, choć ma niewiele kalorii i wygląda obłędnie, a składa się z samych zdrowych składników. Bazą będzie tania i zdrowa kasza manna oraz mleko i owoce. Krótka lista składników, chwila cierpliwości, a efekt przebija tuczące desery ze sklepu.

Deser, który robi się sam

Jednym z najprostszych pomysłów na szybki i niedrogi deser jest pudding z kaszy manny. Wielu z nas myśląc o tym produkcie, od razu widzi płynną breję z kożuchem na wierzchu, jednak wcale nie musi tak wyglądać. Okazuje się, że można ją podać w smaczniejszy i bardziej efektowny sposób. Wystarczy przelać ugotowaną kaszę do miseczek i wstawić do lodówki, a po schłodzeniu przewrócić naczynie do góry nogami. W ten sposób otrzymamy urocze puddingi, które cieszą oko i podniebienie. Cały sekret tkwi jednak w niespodziance, która ukazuje się dopiero po rozkrojeniu mannowej kopuły, gdyż w środku, pomiędzy dwiema porcjami kaszy umieszczamy świeże owoce

Deser najlepiej smakuje oblany czekoladą, ale nie musicie kupować tabliczki do rozpuszczenia. Znacznie zdrowszy zamiennik czekoladowej polewy zrobicie z masła orzechowego, kakao i odrobiny mleka.

Ten prosty, zdrowy i pyszny przepis pojawił się na Instagramowym profilu @dietbynat, który prowadzi mgr dietetyki Natalia Krupiak.

Przepis na pudding z kaszy manny 

Aby przygotować ten prosty pudding, potrzebujecie tylko 5 łyżek kaszy manny, 1 szklankę mleka, ulubione owoce oraz szczyptę soli i odrobinę miodu lub słodzika. Teraz wystarczy tylko ugotować kaszkę na mleku z przyprawami, a następnie przełożyć połowę masy do miseczki. Następnie na środku tej warstwy układamy ulubione owoce i wszystko przykrywamy resztą kaszki. Tak przygotowaną porcję studzimy i wstawiamy do lodówki, a gdy porządnie stężeje, ostrożnie przewracamy miskę do góry nogami. 

Teraz szykujemy już tylko szybką polewę czekoladową, mieszając 1 płaską łyżkę masła orzechowego, czubatą łyżeczkę kakao i odrobinę mleka, aż połączą się w gładką, aksamitną masę. Polewamy nią naszą smakowitą kopułę i gotowe.