Pyszna ryba - nie tylko od święta!
Sprawdź też nasz przepis na pierniki świąteczne i domek z piernika
Zobacz: Panga - przepisy na pyszne dania
Jedni go kochają, inni unikają - oto wigilijny karp! Wzbudza kontrowersje głównie za sprawą silnego zapachu określanego jako "mulisty". Jest kilka sposobów, aby się go pozbyć - moczenie w mleku lub okłady z plastrów cebuli naprawdę działają, a nagrodą za włożony trud jest pyszne mięso tej ryby.
Pyszna ryba - nie tylko od święta!
Sprawdź też nasz przepis na pierniki świąteczne i domek z piernika
Zobacz: Panga - przepisy na pyszne dania
Smażonego karpia można dodatkowo zapiec - będzie złocisty i pyszny. To także sposób, aby lepiej zaplanować sobie pracę w kuchni - rybę usmaż wcześniej, a kwadrans przed podaniem wstaw tylko do piekarnika.
1 i 1/2 kg sprawionego karpia (bez głów i ości)
10 dag masła
4 łyżki oleju
2 jajka
1/2 szklanki mąki
20 dag pieczarek
sok z 1 cytryny
łyżeczka słodkiej papryki w proszku l
sól, pieprz
To bardzo atrakcyjny sposób na podanie karpia - fantazyjnie zawijanie kawałki w formie chrustu. Polecamy też przepis na prosty sos.
6 dzwonek karpia
2 łyżki mąki
litr oleju
4 żółtka
łyżka chrzanu
sól
pieprz
Oto jedno z najbardziej lubianych dań z karpia - zaraz po smażonym plasuje się w tym rankingu karp w galarecie. Ta jest świetna - z białym winem.
2 kg karpia
duża włoszczyzna (bez kapusty)
2 cebule
4 goździki
liść laurowy
5–7 ziaren pieprzu
szklanka białego wina
łyżka miodu
5 dag rodzynek (jasnych)
5 dag płatków migdałowych
4 łyżeczki żelatyny
sól, pieprz
Jeśli masz czas, zacznij przygotowanie dań z karpia dzień wcześniej. Sprawioną rybę obłóż kawałkami cebuli - to jeden ze sposobów na pozbycie się słynnego mulistego zapachu.
1 i 1/2 kg sprawionego karpia (bez głów i ogonów)
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
25 dag pieczarek
10 dag masła
2 jajka
1/2 szklanki mąki
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
4 łyżki oleju
Ten pyszny karp ma słodkawy smak - dzięki dodatkowi rodzynek i sosu cebulowego. Korzenny aromat podkreślą goździki.
5 dag rodzynek
4 filety z karpia, pozbawione ości
sól
pieprz
10 dag masła
25 dag cebuli
2 małe marchewki
łyżka mąki
500 ml czerwonego wina
5 gałązek tymianku
2 liście laurowe
łyżeczka cukru
goździk
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżeczki natki pietruszki
Jeśli jesteś wielbicielem najprostszych smaków, zapewne chętnie sięgniesz po zwykłego smażonego karpia. Wzbogacamy go tylko płatkami migdałowymi i dodatkiem masła do smażenia.
ładny filet z karpia
sól
mąka
jajko
tarta bułka
olej i masło do smażenia
garść płatków migdałowych
natka pietruszki i koperek
Kisozna kapusta i grzyby to świetne towarzystwo do wigilijnego karpia. Zrobisz z nich na farsz i nadziejesz rybę, która trafi do piekarnika.
Oto propozcyja dla wielbicieli żółtego sera. Danie nie należy z pewnością do najbardziej dietetycznych, ale podczas świąt pozwalamy sobie na nieco więcej!
Tym razem karpia pieczemy! Płatki migdałów utworzą chrupiącą skorupkę i podkreślą aromat ryby.
sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
sok wyciśnięty z cytryny
łyżka oleju
ok. 200 g płatków migdałowych
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
mały kawałek korzenia imbiru
szczypta cynamonu
sól
Przepis na pieczonego karpia w migdałach