mojegotowanie.pl
1/10
Karp pieczony z jabłkami

mg

Karp pieczony z jabłkami
Karp zapiekany z pieczarkami
Faworki z karpia
Karp w winnej galarecie
Karp z pieczarkami
Karp w winnym sosie cebulowym
Najpyszniejszy smażony karp
Karp z prawdziwkami
Karp pieczony pod serową skorupką
Karp pieczony w migdałach

Świąteczny karp na 10 sposobów - nie tylko smażony!

1/10. Karp pieczony z jabłkami

Nie znajdziecie tu drogich, wymyślnych składników, choć efekt końcowy jest naprawdę elegancki! Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom poleca przepis, w którym pojawia się karp z mocnym jabłkowym akcentem.

3 twarde, winne jabłka
łyżka cukru
kilka łyżek sklarowanego masła
szczypta startej gałki muszkatołowej
15–20 malutkich cebulek typu szalotka
2 łyżki oleju słonecznikowego
50 ml octu jabłkowego
łyżka miodu
100 ml cydru
po szczypcie mielonego cynamonu i suszonego imbiru
sól, pieprz
karp (ok. 1,5 kg)
mąka do oprószenia karpia
klarowane masło do smażenia
łyżka zimnego masła do cebulek

Karp z pieczonym jabłkiem i cydrową cebulą

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.