Karp w winnym sosie cebulowym

Ocena:

4.5 (149)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób

Przepis na wigilijnego karpia.

Składniki:

  • 5 dag rodzynek
  • 4 filety z karpia, pozbawione ości
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag masła
  • 25 dag cebuli
  • 2 małe marchewki
  • łyżka mąki
  • 500 ml czerwonego wina
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka cukru
  • goździk
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki natki pietruszki

Karp w winnym sosie cebulowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Filety z karpia oprószamy solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy 4 łyżki masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki i osączone rodzynki. Dodajemy mąkę, wlewamy czerwone wino i cały czas mieszając, dusimy. Dodajemy tymianek, liście laurowe, cukier, goździk, sól i pieprz. Gotujemy ok. 10 min, stale mieszając.
  • Połowę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego, na tym układamy filety i polewamy pozostałym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 30 min. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25–30 min. Zdejmujemy gałązki tymianku i liść laurowy i wyjmujemy rybę na półmisek (trzymamy w cieple).

Porady

Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to wlewamy go na patelnię i podgrzewamy, aż odparuje. Dodajemy resztę masła i mieszamy trzepaczką. Dodajemy posiekaną natkę i przyprawiamy. Cebulowym sosem polewamy karpia.

Zobacz też: Tradycyjny karp – co trzeba wiedzieć o tej rybie?

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne