Młoda kapusta ma więcej zielonych, kruchych liści, jest słodsza i delikatniejsza w smaku niż jej późniejsza odmiana. Ma niewiele kalorii, za to mnóstwo błonnika. Dlatego chętnie wybieramy ją do sałatek i surówek, kiedy pojawia się w warzywniakach. Przede wszystkim tworzy perfekcyjny duet z koperkiem, ale nie pogardzi też towarzystwem innych ziół i jarzyn. Żeby cieszyć się nią dłużej, warto zamknąć ją w słoiku. Surówka z kapusty młodej pasuje nie tylko do tradycyjnych obiadów, ale także do wegańskich burgerów lub drobnych przekąsek. Zalewę przygotujcie według proporcji 2:1.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Do słoików lub na już 

Kluczem do najlepszej surówki z kapusty jest świeżość składników i perfekcyjnie zbalansowana, słodko-kwaśna zalewa. Dlatego proponujemy proporcje 2:1, gdzie na szklankę cukru przypada pół szklanki octu. Nie bez znaczenia jest też olej i oliwa. Tłuszcz pomoże zakonserwować surówkę i podkreśli jej smak. 

Składniki:  

  • 2 kg młodej kapusty  
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule (białe, żółte lub czerwone) 
  • 2 papryki (surówka będzie słodsza i kolorowa, jeśli wybierzemy czerwone, ale można też wykorzystać żółte lub zielone) 
  • 1 szklanka oleju (lub oliwy) 
  • 1 szklanka białego cukru 
  • Pół szklanki octu spirytusowego 10% 
  • 2 łyżki soli kamiennej 
  • Czarny pieprz do smaku 

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy i obieramy z brzydszych liści. Dzielimy ją na ćwiartki i wycinamy twardy rdzeń. Szatkujemy ją. Zdejmujemy łupinkę z cebuli. Kroimy ją w piórka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Myjemy paprykę. Usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją w cienkie paski.  
  2. Wkładamy przygotowane warzywa do dużej miski i posypujemy je solą. Mieszamy. Odstawiamy, żeby puściły sok. Odlewamy go. 
  3. Przygotowujemy marynatę. Wlewamy do garnka olej, cukier i ocet. Podgrzewamy i mieszamy, żeby rozpuścić wszystkie kryształki. Możemy dodać też zioła, na przykład liść laurowy i czosnek
  4. Wkładamy warzywa do słoików. Zalewamy je słodko-kwaśną marynatą. Pamiętamy, żeby zostawić 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy je na mokro lub na sucho przez 20 minut. Kiedy się prawidłowo zawekują, przenosimy je do spiżarni.  

Co się dodaje do surówki z młodej kapusty?  

Lekka surówka z młodej białej kapusty do słoików to uniwersalny przepis, który można wzbogacić na wiele sposobów. Najlepiej wykorzystać inne nowalijki, takie jak koper, cebula dymka, rzodkiewki i zielone ogórki. Do sałatki pełnej witamin pasują też takie warzywa jak:  

  • koper włoski – ma ciekawy, anyżkowy smak, który doda prostej surówce charakteru. W tym wydaniu będzie idealnie pasować do dań z ryb, na przykład dorsza z piekarnika
  • cukinia – sezon na kabaczek w różnych barwach zazębia się z porą na młodą kapustę, więc bezwzględnie powinien dołączyć do listy świeżych składników na surówkę, kiedy tylko pojawi się na straganach; 
  • czarna rzepajest lekko pikantna i genialnie podkreśli delikatny smak młodej kapusty
  • brukiew – przypomina połączenia kalarepy i rzodkiewki, ale ma też posmak kapusty, więc nawet na papierze perfekcyjnie uzupełni surówkę z młodych liści. 

Jak zawekować surówkę, żeby przetrwała zimę? 

Pasteryzacja słoików z domowymi przetworami to czynność, która wielu z nas weszła już w krew. Przygotowanie surówki z kapusty młodej do zimowania nie powinno sprawić nikomu problemu. Nie różni się niczym od tradycyjnego wekowania. Jak to zrobić? Są na to 2 podstawowe sposoby: 

  • pasteryzacja na sucho – wkładamy słoiki z surówką z kapusty młodej, marchewki i papryki do zimnego piekarnika. Nastawiamy go na 120°C. Czekamy około 15–20 minut. Wyjmujemy słoiki i odstawiamy je na blat kuchenny do góry dnem. 
  • pasteryzacja na mokro – wyścielamy duży garnek bawełnianą ściereczką. Ustawiamy na nim słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą (zakrętki mają być ponad ich powierzchnią). Doprowadzamy ją do wrzenia, po czym maksymalnie zmniejszamy moc palnika. Pasteryzujemy przez 20 minut. 

Do czego pasuje sałatka z młodej kapusty? 

Surówka z młodej kapusty polubi się z prawie każdym tradycyjnym daniem obiadowym, takim jak kotlet schabowy lub mielony. Ale można też wykorzystać ją nieco bardziej kreatywnie i dodać do takich potraw jak: 

  • kebabczeta oraz inne szaszłyki i różne dania z grilla
  • wegański burger z cukinii, 
  • placki ze słodkich ziemniaków, 
  • fish and chips.