Pikantna surówka z pora to niewątpliwie jeden z najpyszniejszych dodatków do obiadu, ale nie każdemu chce się siekać to warzywo i mieszać je z sosem tuż przed podaniem. Świetnym wyjściem jest więc przygotowanie dużego zapasu poręcznych słoików na cały rok, a potem tylko odkręcenie wieczka i przygotowanie szybkiej sałatki z takimi dodatkami, jakie akurat macie pod ręką. Zobaczcie, jak zrobić prosty przysmak, jakim jest por do słoików i od razu naszykujcie większą porcję, która wystarczy wam na wiele miesięcy. 

Jak zakonserwować pora na zimę?

Choć por jest dostępny w sklepach przez cały rok, to niektórzy mają go w ogródkach i wtedy szukają sposobów, aby móc przechować go przez cały rok. W tym celu najczęściej po prostu siekają warzywo i mrożą je w woreczkach lub pojemnikach, ale można te zrobić coś innego. Aby zachować smak i aromat pora na wiele miesięcy, wystarczy zakonserwować go w słoikach, ale bez żadnej zalewy, tylko z dodatkiem samej soli. Zobaczcie, jak zrobić takie domowe przetwory krok po kroku i pamiętajcie o 1 bardzo ważnej rzeczy, bo tylko wtedy por w słoikach idealnie się zakonserwuje. 

Por do słoików na zimę - jak go wykorzystać?

Tak przygotowany por w słoikach przyda się do surówek dla tych osób, które nie lubią jego zbyt ostrego smaku na surowo. Dzięki konserwacji w soli warzywo bowiem idealnie zmięknie, dzięki czemu nie będziecie już musieli przelewać go wrzątkiem przed dodaniem do surówki i zaoszczędzicie sporo czasu. 

Jakby tego było mało, surówka z pora nie jest wszystkim, co przygotujecie na bazie takiego słoiczka, bo zakonserwowany por to również świetna baza do wielu gotowanych, smażonych czy pieczonych potraw. Przykładowo można z niego zrobić szybki sos do mięs czy klusek, a także wykorzystać na pyszną, aromatyczną zupę. Pamiętajcie jednak, że zanim wykorzystacie go do jakiegokolwiek dania, najpierw musicie go wypłukać po wyjęciu ze słoiczka, gdyż będzie bardzo słony. 

Jak zrobić por do słoików? Liczy się 1 rzecz

Sam proces przygotowania jest tutaj dziecinnie prosty, ale trzeba tu pamiętać o tym, aby użyć soli kamiennej i odstawić zasolonego pora na około 3 godziny. Dopiero później bierzemy się za przekładanie całości do słoiczków, bo dzięki wcześniejszemu wymieszaniu z solą, por puści sporo soku, który świetnie wypełni nasze słoiki i nie trzeba już będzie szykować żadnej dodatkowej marynaty czy zalewy. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie przygotować por w słoikach na całą zimę. 

Por do słoików na zimę - przepis

Składniki:

  • kilka dorodnych porów,
  • sól kamienna. 

Przygotowywanie:

  1. Pora przetnijcie wzdłuż na pół i dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w cienkie półplasterki. 
  2. Pokrojonego pora przełóżcie do dużej miski i zasypcie solą, a potem dokładnie wymieszajcie całość i odstawcie na 3 godziny.
  3. Gdy por soli puści wodę, przekładajcie całość do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików.
  4. Następnie mocno ubijcie kawałki pora końcówką drewnianej łyżki, aby był ciasno upchnięte w słoikach.
  5. Na koniec bardzo szczelnie zakręćcie wieczka i odstawcie całość w ciemne, chłodne miejsce.