Surówka z kapusty często pojawia się jako dodatek do kotleta, jednak zwykle jest dość delikatna w smaku, ale można to łatwo zmienić. Wystarczy tylko zamienić nudny sos na bazie oliwy, śmietany, jogurtu czy majonezu na prostą mieszankę kilku charakternych składników, a powstanie prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Zobaczcie, jak zrobić najpyszniejszy sos do surówki z kapusty, a tak przygotowany dodatek do obiadu zniknie z talerzy szybciej, niż samo główne danie.
Jak zrobić surówkę z kapusty, aby była jeszcze smaczniejsza?
Przepis na surówkę z kapusty to klasyka na polskich stołach, ale zwykle podajemy to warzywo z dodatkiem majonezu lub z prostym sosem winegret na bazie oliwy i soku z cytryny. Ostatnio trafiliśmy jednak na znacznie ciekawszy pomysł, który pozwoli genialnie podkręcić delikatną w smaku kapustę. Przepyszny sos do surówki z kapusty zrobicie z nietypowego połączenia octu winnego, masła orzechowego, syropu klonowego, mielonego curry i sosu sriracha. Do tego jeszcze garść świeżych ziół, a w tej roli najlepiej sprawdzi się kolendra i mięta. Taki miks tworzy obłędne słodko-ostre połączenie o wyjątkowym aromacie, więc polana nim surówka od razu nabiera wyrazu.
Ten genialny pomysł znaleźliśmy na instagramowym profilu @fitgreenmind. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku. Nie martwcie się jednak, jeśli nie macie któregoś z tych składników, bo można tu wiele pozmieniać. Zamiast masła orzechowego, możecie z powodzeniem użyć tahini, czyli gładkiej pasty sezamowej. Z kolei syrop klonowy możecie zastąpić syropem z agawy, a ocet winny, sokiem z limonki lub nawet cytryny. Kombinujcie więc na różne sposoby, ale zawsze zachowujcie dokładne proporcje, które znajdziecie poniżej.
Wyrazista surówka z kapusty - przepis
Składniki:
- pół główki kapusty (najlepiej sprawdzi się tu ta włoska lub spiczasta),
- 2 marchewki,
- 1 ogórek,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- pół pęczka świeżej mięty,
- garść orzeszków ziemnych.
na sos:
- 4 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki masła orzechowego lub sezamowej pasty tahini,
- 4 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy,
- 2 łyżeczki sosu sriracha,
- 1 łyżeczka curry,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy, ogórka kroimy w cienkie półplasterki, a marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Zioła drobno siekamy.
- Teraz przychodzi czas na sos, a ten robi się równie prosto. Wszystkie składniki musimy tylko porządnie wymieszać w dużej misce, a następnie wrzucić tam rozdrobnione warzywa i połączyć całość.
- Na koniec posypujemy gotową surówkę posiekanymi orzeszkami ziemnymi i gotowe. Najlepiej smakuje na świeżo, jednak można ją przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Warto, aby była przykryta folią lub talerzykiem, aby nie przesiąkała zapachami innych produktów z chłodziarki.
Źródło: Instagram.com/fitgreenmind/
Surówka z kapusty - inne ciekawe dodatki
Jeśli ta surówka z kapusty wam posmakuje, to możecie jeszcze przetestować inne nietypowe kombinacje smakowe. Wśród nietypowych pomysłów na to warzywo na szczególną uwagę zasługuje kapusta po seczuańsku. Ten przepis przygotowuje się z dodatkiem wyrazistego chili i oleju arachidowego, więc całość nabiera maksimum smaków i aromatów.
Innym ciekawym przepisem jest surówka z kapusty z sosem imbirowym. Wystarczy zetrzeć niewielki kawałek świeżego imbiru i połączyć go z oliwą, octem, cukrem i solą, a powstanie genialny dressing, który pasuje do każdego rodzaju kapusty, nie tylko tej białej, ale i pekińskiej.
Ostatnia propozycja, o której zdecydowanie za mało się mówi, to surówka z kapusty po wietnamsku, czyli z dodatkiem dressingu na bazie sosu rybnego, octu ryżowego, czosnku i limonki. Do tego przyda się jeszcze drobno posiekana papryczka chili i liście świeżej mięty, a otrzymamy genialny dodatek do obiadu lub po prostu chrupiącą przekąskę do podjadania między posiłkami.

















