Kiszona kapusta to nie tylko składnik zdrowych surówek, ale także dodatek do warzywnych kanapek czy gołąbków. Podbija smak potrawy i sprawia, że układ trawienny poradzi sobie nawet z najtłustszymi kawałkami mięsa. Do kiszenia warto wybierać warzywo bez skazy oraz czarnych plam. To może świadczyć o tym, że rozpoczął się proces gnilny. Główka kapusty nie powinna być śliska, ani matowa. Jedynie jędrne, zdrowe liście zapewnią najlepszą kiszonkę. Sprawdźcie, jak ją zrobić.
Jak zakisić całą główkę kapusty? Prosty i sprawdzony przepis
Do przepisu możecie wykorzystać zarówno kapustę białą, jak i czerwoną. Do tej ostatniej dołóżcie laskę cynamonu, a zyska niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty ok. 4 kg
- 1 łyżka soli
Zalewa do kapusty:
- 6 litrów wody
- 100 g soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren kopru
Przygotowanie:
- Kapustę obierzcie z pierwszych liści i upewnijcie się, że jest ładna i zdrowa.
- Następnie obmyjcie ją i oczyśćcie z piasku i resztek brudu.
- Usuńcie głąb i zasypcie dziurę solą.
- Przygotujcie zalewę zagotowując wodę z solą oraz przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarnami kopru.
- Po wystygnięciu przelejcie do kamionki lub innego naczynia.
- Kapustę przełóżcie do kamionki tak, aby zalewa przykrywała całe warzywo.
- Upewnijcie się, że z dna, gdzie był głąb, nie wypłynęła sól.
- Tak przygotowana kapusta będzie kisić się od 3-4 miesięcy, w zależności od stopnia ukiszenia.
Porada:
Jeżeli chcecie mieć pewność, ze kiszonka nie pokryje się pleśnią, możecie przełożyć kapustę wraz z zalewą do torebki foliowej. Następnie włóżcie do kamionki i przykryjcie talerzem. To sprawi, że ukisi się nieco szybciej.