Kiszona kapusta to nie tylko składnik zdrowych surówek, ale także dodatek do warzywnych kanapek czy gołąbków. Podbija smak potrawy i sprawia, że układ trawienny poradzi sobie nawet z najtłustszymi kawałkami mięsa. Do kiszenia warto wybierać warzywo bez skazy oraz czarnych plam. To może świadczyć o tym, że rozpoczął się proces gnilny. Główka kapusty nie powinna być śliska, ani matowa. Jedynie jędrne, zdrowe liście zapewnią najlepszą kiszonkę. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Jak zakisić całą główkę kapusty? Prosty i sprawdzony przepis

Do przepisu możecie wykorzystać zarówno kapustę białą, jak i czerwoną. Do tej ostatniej dołóżcie laskę cynamonu, a zyska niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki:

  •     1 główka białej kapusty ok. 4 kg
  •     1 łyżka soli

Zalewa do kapusty:

  •     6 litrów wody
  •     100 g soli
  •     2 liście laurowe
  •     5 ziaren ziela angielskiego
  •     1 łyżka ziaren kopru

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z pierwszych liści i upewnijcie się, że jest ładna i zdrowa.
  2. Następnie obmyjcie ją i oczyśćcie z piasku i resztek brudu.
  3. Usuńcie głąb i zasypcie dziurę solą.
  4. Przygotujcie zalewę zagotowując wodę z solą oraz przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarnami kopru.
  5. Po wystygnięciu przelejcie do kamionki lub innego naczynia.
  6. Kapustę przełóżcie do kamionki tak, aby zalewa przykrywała całe warzywo.
  7. Upewnijcie się, że z dna, gdzie był głąb, nie wypłynęła sól.
  8. Tak przygotowana kapusta będzie kisić się od 3-4 miesięcy, w zależności od stopnia ukiszenia.

Porada:

Jeżeli chcecie mieć pewność, ze kiszonka nie pokryje się pleśnią, możecie przełożyć kapustę wraz z zalewą do torebki foliowej. Następnie włóżcie do kamionki i przykryjcie talerzem. To sprawi, że ukisi się nieco szybciej.