Wszyscy wiemy jak wartościowa jest kiszona kapusta, więc chętnie zajadamy ją jako dodatek do obiadu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można ją przygotować na różne sposoby, nie tylko z dodatkiem oliwy. Poznajcie inny sposób na smakowity sos, a surówka z kiszonej kapusty nabierze zupełnie innego smaku. Wystarczy kilka łyżek popularnego produktu z lodówki.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty inaczej?

Większość z nas doprawia kiszoną kapustę startym jabłkiem, olejem i ewentualnie odrobiną posiekanej cebulki, ale okazuje się, że można inaczej i znacznie ciekawiej. Choć wiele osób może być zaskoczonych takim połączeniem, to surówka z kiszonej kapusty świetnie smakuje również ze śmietaną. Ta dość kontrowersyjna para doskonale się komponuje i zaskakuje smakiem oraz kremową konsystencją. Już kilka łyżek nabiału zamienia popularną kiszonkę w coś zupełnie nowego, więc koniecznie spróbujcie, a być może polubicie taki smak nawet bardziej niż klasyczną wersję.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 100 g śmietany 18%,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kostkę, a natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Kapustę kiszoną porządnie odciskamy z nadmiaru soku, a następnie lekko siekamy na nieco mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowa surówka z kiszonej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Surówka z kiszonej kapusty - inne dodatki

Jeśli surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną was nie przekonuje, możecie wypróbować też inne dodatki, które świetnie podkręcą smak kiszonki:

  • posiekane świeże pomidory,
  • starte upieczone lub ugotowane buraczki,
  • drobno posiekana papryczka chili,
  • świeży lub mrożony koperek,
  • starte kiszone ogórki,
  • świeża lub marynowana papryka czerwona.