Wszyscy wiemy jak wartościowa jest kiszona kapusta, więc chętnie zajadamy ją jako dodatek do obiadu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można ją przygotować na różne sposoby, nie tylko z dodatkiem oliwy. Poznajcie inny sposób na smakowity sos, a surówka z kiszonej kapusty nabierze zupełnie innego smaku. Wystarczy kilka łyżek popularnego produktu z lodówki.
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty inaczej?
Większość z nas doprawia kiszoną kapustę startym jabłkiem, olejem i ewentualnie odrobiną posiekanej cebulki, ale okazuje się, że można inaczej i znacznie ciekawiej. Choć wiele osób może być zaskoczonych takim połączeniem, to surówka z kiszonej kapusty świetnie smakuje również ze śmietaną. Ta dość kontrowersyjna para doskonale się komponuje i zaskakuje smakiem oraz kremową konsystencją. Już kilka łyżek nabiału zamienia popularną kiszonkę w coś zupełnie nowego, więc koniecznie spróbujcie, a być może polubicie taki smak nawet bardziej niż klasyczną wersję.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 100 g śmietany 18%,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kostkę, a natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Kapustę kiszoną porządnie odciskamy z nadmiaru soku, a następnie lekko siekamy na nieco mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowa surówka z kiszonej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Surówka z kiszonej kapusty - inne dodatki
Jeśli surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną was nie przekonuje, możecie wypróbować też inne dodatki, które świetnie podkręcą smak kiszonki:
- posiekane świeże pomidory,
- starte upieczone lub ugotowane buraczki,
- drobno posiekana papryczka chili,
- świeży lub mrożony koperek,
- starte kiszone ogórki,
- świeża lub marynowana papryka czerwona.