Jeśli kochacie domowy rosół, musicie poznać ten przepis. Choć połączenie najpopularniejszej zupy i kiszonek może wydawać się ryzykowne, to pokochacie je już po pierwszej łyżce. Taki kwaśny rosół to nie tylko bogactwo smaku, ale i skarbnica wartości odżywczych, które ochronią organizm, gdy coś was bierze. 

Czym jest kwaśny rosół?

Początkowo ta nazwa może kojarzyć się z zepsutym bulionem, który skwaśniał od zbyt długiego stania poza lodówką, jednak to bardzo błędne skojarzenie. W rzeczywistości "kwaśny rosół" to po prostu kujawska zupa kwas z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. To regionalne danie gotowało się najczęściej po rodzinnych uroczystościach jako pozostałość po przygotowywaniu bigosu, gdyż odlewano wtedy nadmiar kapuścianego soku, który stawał się potem bazą do zupy.

Warto dodać, że zupa kwas była nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i naturalnym sposobem na pierwsze oznaki przeziębienia czy ociężały żołądek, a do tego poprawiała samopoczucie po biesiadowaniu do rana. Wszystko to dzięki zawartej w kiszonce witaminie C. Jeśli więc te korzyści was zachęciły, zobaczcie, jak zrobić "kwaśny rosół".

Jak zrobić zupę kwas?

Nie musicie obawiać się skomplikowanych receptur. Choć przepisy na ten przysmak zmieniały się na przestrzeni lat i w każdej rodzinie gotowało się go nieco inaczej, to w najprostszej wersji gotujemy bulion na włoszczyźnie i przyprawach, a następnie dolewamy sok z kiszonej kapusty . Do tego wystarczyła już tylko zasmażka lub trochę śmietany do zabielenia i gotowe. Zamiast wody można było też oczywiście użyć bulionu, który dodatkowo urozmaicało się mięsem czy suszonymi grzybami. Zobaczcie podstawowy przepis i koniecznie spróbujcie przygotować kwaśny rosół.

Prosty przepis na zupę kwas

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 0,5 l soku z kapusty kiszonej, 
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 100 g boczku,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy też liść laurowy i ziele angielskie oraz boczek i zalewamy całość zimną wodą. Wszystko gotujemy aż warzywa zmiękną, a następnie dorzucamy sok z kiszonej kapusty i roztarty w dłoniach majeranek. Na koniec rozpuszczamy mąkę w odrobinie wody i dodajemy mieszankę do gotującej się zupy, aby zgęstniałą. Zabielamy też kwaśny rosół odrobiną zahartowanej śmietany i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowa zupa kwas najlepiej smakuje z uprażoną cebulką lub skwarkami z boczku.

Źródło: dietamojapasja.com