Koszyk z kolorowymi, świeżymi owocami to nie tylko piękna dekoracja kuchni, ale przede wszystkim świetna opcja, aby zawsze mieć zdrową przekąskę w zasięgu ręki. Niestety, wystawione na blacie jabłka, banany czy gruszki dość szybko się psują i już po kilku dniach potrafią stać się miękkie i nieapetyczne. Dodatkowo często zaczynają latać nad nimi muszki owocówki, a to już prawdziwa udręka w każdej kuchni. Warto więc wybrać lepszy sposób przechowywania owoców, a mało kto zna myk z ręcznikiem papierowym i sodą oczyszczoną. Poznajcie tę sprytną metodę, a od tej pory wszelkie owoce znacznie dłużej pozostaną jędrne i pełne smaku.
Przechowywanie owoców - najczęstsze błędy
Zanim jednak przejdziemy do tego, jak prawidłowo przechowywać owoce, zacznijmy może od tego, czego nie robić. Wielu z nas na przykład przynosi owoce ze sklepu w foliowych siatkach i w ten sposób wkłada je do lodówki lub co gorsza, trzyma na kuchennym blacie. To najgorsze co możecie zrobić świeżym, chrupiącym jabłkom czy gruszkom, dlatego zawsze dopilnujcie, aby nie przechowywać owoców w reklamówkach i od razu po przyjściu do domu, wyjąć je z takich woreczków.
Kolejnym częstym zwyczajem, który przyspiesza psucie jest przechowywanie koszyka z owocami w pobliżu źródeł ciepła, na przykład na blacie tuż obok kuchenki. Znacznie lepiej jest ustawić takie naczynie w chłodniejszym miejscu i najlepiej tam, gdzie nie będą one wystawione na mocne słońce, czyli również z dala od okna.
Popularnym błędem jest także mycie owoców od razu po przyniesieniu ich ze sklepu. Choć wielu z nas wydaje się to higienicznym rozwiązaniem to w rzeczywistości wiele owoców po umyciu szybciej się psuje, więc lepiej przechowywać je bez mycia, a dokładnie wyszorować je dopiero tuż przez spożyciem.
Jak przechowywać owoce, aby długo zachowały świeżość?
Aby owoce dłużej zachowały świeżość, warto stosować sprytny patent z ręcznikiem papierowym i sodą oczyszczoną. Niemal każdy z nas ma ten duet w swoim domu, jednak mało kto wie, że może on być przydatny w przechowywaniu produktów z warzywniaka. Chodzi tu o to, aby wyłożyć naczynie kawałkiem ręcznika papierowego, wysypać na niego 1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i przykryć całość drugim arkuszem ręcznika. Dopiero na takiej podkładce, a efekty będą widoczne bardzo szybko, bo wszelkiego rodzaju smakołyki z warzywniaka czy straganu dłużej pozostaną jędrne.
Jakich owoców nie kłaść obok siebie?
Warto też wiedzieć, że nawet najlepsze przechowywanie owoców nie pomoże, jeśli będziemy układali blisko siebie pewne konkretne gatunki. Chodzi tu o owoce, wydzielające duże ilości etylenu, czyli hormonu roślinnego, który przyspiesza dojrzewanie. Wśród takich owoców wymienić możemy na przykład banany, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie i morele. Jeśli będziemy trzymali je wszystkie w jednym miejscu, blisko siebie, to niestety wszystkie z nich dość szybko zrobią się miękkie, dlatego znacznie lepiej będzie rozdzielić je w kilku osobnych naczyniach.
Jak wydłużyć świeżość bananów?
Przechowywanie owoców na ręcznika z odrobiną sody to świetny myk, ale jeśli szczególnie ubicie banany i to właśnie je kupujecie najczęściej, to mamy dla was jeszcze jedną cenną poradę. Możecie dodatkowo zabezpieczyć je folią, a wtedy nie staną się tak szybko miękkie i brązowe. W tym celu po prostu owińcie szczelnie końcówki kiści kawałkiem folii aluminiowej, a dzięki temu banany będą wydzielały mniej etylenu i przez to znacznie wolniej dojrzewały.



















