Jak z jednej cukinii, garstki siemienia lnianego i kilku podstawowych składników zrobić pyszny obiad, który nie idzie w boczki? To banalnie proste i błyskawicznie szybkie zadanie. Taki obiad smakuje genialnie, syci na długo i można go jeść bez wyrzutów sumienia. Zobaczcie ten przepis i koniecznie przetestujcie go w swoich kuchniach. 

Cukinia z siemieniem lnianym - co z tego powstanie?

Cukinia to jeden z ulubionych produktów na lato. W sezonie chętnie przygotowujemy z niej chrupiące placki, jednak przez smażenie na oleju są one dość tłuste i ciężkie dla żołądka. Aby więc nie dorzucać temu lekkiemu warzywu zbędnych kalorii, lepiej przygotować pieczone placki z tartej cukinii i siemienia lnianego. Taki przepis będzie nie tylko mniej kaloryczny, ale i znacznie cenniejszy dla organizmu. Dzięki dodatkowi ziaren lnu danie ma bowiem cenne kwasy tłuszczowe omega oraz sporo wartościowego błonnika, więc ten obiad mogą jeść ze smakiem nawet osoby na diecie niskowęglowodanowej czy diabetycy.

Przepis na placki z cukinii i siemienia lnianego

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 40 g siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Następnie cukiniowe wiórki posypujemy solą i odstawiamy na około 10 minut, aby puściły wodę. 

2. Po tym czasie dokładnie odciskamy tartą cukinię z nadmiaru wody. Nasiona lnu mielimy i dorzucamy do cukinii. Dodajemy też jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Gotową masę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i formujemy na kształt niewielkich placuszków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. W razie potrzeby możemy przerzucić placki na drugą stronę i jeszcze chwilę podpiec, aby były równomiernie zarumienione.