Cukinia jest teraz tania jak barszcz, więc aż szkoda nie wykorzystać tego czasu w roku, przygotowując genialną sałatkę. Poniższe połączenie smaków w jednej misce może was zaskoczyć, ale okazuje się, że to prawdziwe odkrycie. Wygląda trochę jak sałatka jarzynowa, ale dzięki cukinii jest znacznie lżejsza i bardziej delikatna. Zobaczcie, jak zrobić to cudo i koniecznie zaserwujcie je w swoich domach.
Jak zrobić sałatkę z cukinii inaczej?
W książkach kucharskich i internecie znajdziemy przeróżne przepisy na sałatkę z cukinii, ale większość z nich to receptury do słoików na zimę lub takie na bazie grillowanego czy smażonego warzywa. Okazuje się jednak, że aby przygotować taki przysmak, wcale nie trzeba stosować obróbki termicznej. Cukinia nadaje się bowiem do chrupania na surowo, ale jako że sama ma dość delikatny i nijaki smak, trzeba ją połączyć z wyrazistymi dodatkami. Mało kto wpadłby jednak na to, aby wymieszać pokrojoną w kostkę cukinię z jajkiem na twardo, tartym żółtym serem i majonezem, a okazuje się to prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Gdy dorzucicie do tego jeszcze takie dodatki, jak drobno posiekana cebulka, świeży koperek oraz odrobina papryki mielonej, to otrzymacie już prawdziwe niebo na talerzu.
Ten nietypowy przepis znaleźliśmy na instagramowym profilu @muciotrabacho. Zobaczcie dokładne proporcje składników poniżej i obejrzyjcie krótkie wideo z całym procesem przygotowania krok po kroku.
Przepis na sałatkę z cukinii i jajek
Składniki:
- a średniej wielkości cukinia,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 szklanka startego sera żółtego,
- 1 czerwona cebula,
- 1 czubata łyżeczka majonezu,
- pół pęczka koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz i mielona papryka do smaku.
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyjcie (nie trzeba jej obierać ze skórki), a następnie pokrójcie w malutką kostkę. Tak przygotowane warzywo posólcie i odstawcie na 20 minut, aby puściło wodę.
- W międzyczasie obierzcie i bardzo drobno pokrójcie cebulę czerwoną oraz posiekajcie koperek. Obierzcie też jajka na twarde ze skorupek i pokrójcie je w drobną kostkę.
- Zasoloną cukinią dokładnie odciśnijcie z całego nagromadzonego soku, a następnie wymieszajcie wszystkie składniki w dużej misce. Dodajcie starty ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Na koniec doprawcie całość do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką i wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie.
Porada:
Tak przygotowana sałatka z cukinii najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce, dlatego warto zrobić ją z wyprzedzeniem, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się przegryzły.
Źródło: Instagram.com/muciotrabacho/
Inne przepisy na sałatki z cukinii
Powyższy przepis to tylko jeden przykład z długiej listy receptur na różnorodne sałatki z cukinii. Najprostszy taki przepis możecie zrobić używając cukinii grillowanej, a do tego dorzucić też bakłażana i paprykę z grilla oraz pokroić na wierzch kozi ser. Takie kawałki przypieczonych warzyw w połączeniu z kremowym i aromatycznym nabiałem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Do tego wystarczy już tylko prosty sos winegret i gotowe.
Kolejną pyszną inspiracją może być sałatka ziemniaczana z cukinią i kaparami. To już bardziej sycąca opcja, która z powodzeniem zapełni wam brzuchy na dobrych kilka godzin. Możecie zabrać ją jako obiad na wynos do pracy lub podać jako szybki obiad.
Jeśli jednak szukacie czegoś nieco lżejszego, bez dodatku majonezu, to w pewnością spodoba się wam sałatka z cukinii grillowanej i sera feta. Inny świetny pomysł na letni obiad to sałatka z bobu i cukinii. Najlepiej smakuje ona w sezonie, ale nic nie stoi też na przeszkodzie, aby przygotować ją na bazie bobu mrożonego.

















