Klasyczna sałatka ziemniaczana to oczywiście ziemniaki plus cebula i ogórek. Jest genialna w smaku i pasuje do wielu potraw. Ale ziemniak jest tak uniwersalnym warzywem, że warto łączyć go z innymi smakami. Dzięki temu możemy wyczarować sałatki, które zachwycą nasze kubki smakowe i oczy. Jeśli macie ochotę na sycącą, ale też bardzo zdrową wersję sałatki ziemniaczanej, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. 2 skłądniki, które podbija jej smak i kolor to... buraki i awokado.
Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu. Ten pierwiastek obniża ciśnienie krwi, a za dzięki witaminom z grupy B wpływa kojąco na układ nerwowy. Węglowodany zawarte w ziemniakach są nie tylko doskonałym źródłem energii, zwiększają także poziom hormonu szczęścia – serotoniny, poprawiając tym samym nasze samopoczucie. Zawierają też cenny błonnik, który zapewnia właściwą pracę układu trawiennego oraz daje uczucie sytości na długo Z kolei wysokiej jakości białko obecne w ziemniaku, o wartości biologicznej porównywalnej z białkiem sojowym.
Tłuszcze zawarte w awokado w połączeniu z potasem skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Co ciekawe beta-sitosterol zawarty w jednonienasyconych tłuszczach, obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie powodując wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” HDL we krwi.
Natomiast buraki to źródło energii i wielu cennych witamin. Wspierają pracę serca, działają antynowotworowo, odkwaszają organizm. Do tego są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu.
Jak widać ta sałatka to prawdziwe kombo dla naszego zdrowia.
Sałatka ziemniaczana z awokado i burakiem
Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 2 ziemniaki
- awokado
- mały burak
- mała cebula
- 2 garści roszponki
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka octu jabłkowego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika
Przygotowanie
Ugotujcie w skórce ziemniaki i buraka. Zostawcie do wystudzenia i dopiero wtedy obierzcie. Pokrójcie je w kostkę i wsypcie do miski. Cebulę obierzcie i drobno posiekajcie. Awokado obieracie ze skórki i pokrójcie na kostkę. Cebule, awokado i rozdrobnione liście roszponki dorzućcie do zawartości miski. Całość wymieszajcie. Z oleju, octu jabłkowego, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw zróbcie sos do sałatki. Wszystkie składniki wymieszajcie w małym naczyniu i polejcie sałatkę. Dokładnie wszystko wymieszajcie. Na koniec posypcie na wierzchu uprażonymi ziarnami słonecznika.