Lubicie śledzie w różnych wydaniach i z chęcią przygotowujecie z nich pyszne sałatki na święta oraz inne imprezy? Takiego połączenia jeszcze nie znacie, a zdecydowanie powinniście. Przepis na sałatkę śledziową Tomasza Strzelczyka robi się błyskawicznie i banalnie łatwo, za to smak gotowego dania zachwyca każdego. Spróbujcie sami, a będziecie zachwyceni.

Jak zrobić sałatkę śledziową, aby była jeszcze smaczniejsza?

Choć receptury na ten przysmak co roku mnożą się w książkach kucharskich i internecie, to klasyczny przepis na sałatkę śledziową jest zwykle połączeniem buraków, gotowanych jajek i ziemniaków. Oprócz tego podstawowego zestawu na liście składników często pojawiają się też ogórki kiszone, gotowana marchewka czy jabłko, ale okazuje się, że można zrobić coś jeszcze lepszego. Tomasz Strzelczyka pokazał na swoim kanale YouTube genialnie przepis na sałatkę śledziowo-ziemniaczaną z dodatkiem kaparów, czerwonej cebuli i ogórków konserwowych. Do tego jeszcze tylko prosty, ale wyrazisty sos na bazie majonezu i czosnku, a powstanie prawdziwa uczta dla podniebienia. Zobaczcie sami i koniecznie spróbujcie. 

Przepis na sałatkę śledziową Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych solonych,
  • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 2 cebule czerwone,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • kilka łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • pęczek kopru i natki pietruszki,
  • odrobina letniej wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania ziemniaków w mundurkach ze skórki i pokrojenia ich w dość sporą kostkę. Następnie obieramy i kroimy cebulę w dość grube piórka, a następnie marynujemy ją w 1 łyżeczce soli, 1 łyżeczce cukru, 1 łyżce octu i odrobinie wody. Następnie mieszamy wszystko i odstawiamy cebulkę na 15 minut.

W tym czasie kroimy ogórki konserwowe w plasterki oraz siekamy wymoczone płaty śledziowe. Ważne, aby kawałki nie były zbyt małe. Do miski dorzucamy też starty ząbek czosnku oraz kapary i drobno posiekany koperek z natką pietruszki. 

Wszystkie składniki mieszamy z odcedzoną marynowaną cebulką, majonezem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowa sałatka śledziowa z ziemniakami najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce.