Sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem - prezentacja daniaZjedzPięknie

Składniki na sałatkę z serem feta: 

  • 150 g sera feta  
  • 2 pomidory  
  • 1 ogórek zielony  
  • 40 ml oliwy  
  • 5 ml soku z cytryny 
  • 1 szczypta soli  
  • 1 szczypta pieprzu 
  • 0,5 pęczka natki pietruszki 

Jak zrobić sałatkę z serem feta, pomidorem i ogórkiem? 

Krok 1

Dokładnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą. Osuszamy. Zarówno pomidor, jak i ogórek szklarniowy powinny zostać w skórce, sałatka z fetą będzie wtedy kolorowa i zdrowa (w osłonkach kryje się najwięcej błonnika i witamin). Ale jeśli chcemy zaserwować ją osobie na diecie lekkostrawnej, warzywa warto obrać. W tym celu pomidory najlepiej włożyć do wrzątku na minutę, a potem od razu przełożyć do wody z lodem. Skórka będzie wtedy odchodzić od miąższu z łatwością.  

Wycinamy z pomidorów twardą część szypułki. Jeśli ogórek ma mocno przerośnięte gniazdo nasienne, możemy je częściowo usunąć, żeby sałatka nie była zbyt wodnista. Kroimy warzywa w niezbyt drobną kostkę. Do tej prostej kompozycji pasuje też czerwona cebula. Wykorzystajmy ją, jeśli lubimy ostrzejsze smaki. Należy ją pokroić w cienkie piórka.   

sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem - krok 1ZjedzPięknie

Krok 2

Opłukujemy natkę pietruszki pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Obrywamy listki z gałązek. Łodyżki warto odłożyć na później. Są twardsze, ale mają mnóstwo smaku. Przydadzą się do bouquet garni (zawiniątka ziół) wrzucanego do różnych wywarów, zup i sosów. Warto na przykład wykorzystać je do gotowania rosołu z kury. Umyte i osuszone listki drobno siekamy. Szybka sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem będzie też świetnie smakować z innymi ziołami, na przykład tymiankiem, rozmarynem lub estragonem.  

sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem - krok 2ZjedzPięknie

Krok 3

Kroimy ser w kostkę około 1,3 cm. Większe cząstki będą za duże na jeden kęs, a mniejsze trudno będą się kruszyć. Warto użyć specjalnej krajalnicy z drucikiem, żeby precyzyjnie podzielić fetę, ale sprawdzi się też ostry nóż maczany w gorącej wodzie. Często go przecierajmy czystą ściereczką. Zwróćmy uwagę na rodzaj sera, jaki ma wylądować w sałatce. Najlepiej wykorzystać prawdziwą grecką fetę, która jest bardziej krucha niż naśladujące ją, kremowe produkty na kanapkę.     

sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem - krok 3ZjedzPięknie

Krok 4

Rolujemy cytrynę otwartą dłonią po blacie kuchennym, ugniatając ją. W ten sposób rozluźniamy jej miąższ i łatwiej będzie uzyskać z niej jak najwięcej soku. Wyciskamy go, najlepiej przez sitko, żeby od razu pozbyć się pestek. Dodajemy oliwę i natkę pietruszki. Doprawiamy dressing solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. To najprostszy sposób na sos do sałatki z serem feta i pomidorami, ale jeśli mamy więcej czasu i składników w zanadrzu, możemy zrobić sos winegret z musztardą i miodem. Sprawdzi się też sos jogurtowy z ziołami w stylu sałatki zielona bogini.  

sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem - krok 4ZjedzPięknie

Krok 5

Łączymy w salaterce ogórka, pomidory i fetę. Polewamy dressingiem. Delikatnie mieszamy, tak żeby ser się mocno nie pokruszył. Możemy jeszcze przed podaniem oprószyć solą morską i kolorowym pieprzem, a także udekorować ziołami. Oprócz natki pietruszki dobrze zagra świeża bazylia, koperek lub szczypiorek. Podajemy od razu po wymieszaniu z sosem. 

sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem - krok 5ZjedzPięknie

Sałatka do grilla z fetą 

Prosta kompozycja z pomidorami i ogórkiem zawsze dobrze sprawdza się latem, kiedy łakniemy świeżych i soczystych warzyw. Wystarczy dorzucić do tego słony ser, dobrą oliwę i pachnące zioła, żeby otrzymać coś pięknego w swojej prostocie. Bardzo niedaleko jej do sałatki greckiej. Można więc dołożyć do miseczki oliwki kalamata i oregano. To genialna propozycja na przykład do grillowanych potraw. Ser feta często gości też w innych kompozycjach przeznaczonych na ucztę na świeżym powietrzu. Warto wypróbować na przykład takie połączenia jak: 

  • sałatka z awokado i serem feta – kremowy miąższ modnego egzotycznego owocu świetnie uzupełnia słony, miękki ser. Najlepiej dorzucić tu jeszcze pomidorki koktajlowe i szczypiorek lub cebulę dymkę. 
  • sałatka z rukolą, serem feta i słonecznikiem – prażone ziarna dodają sałatce orzechowy posmak i przyjemną, chrupiącą strukturę, a zielone liście koloru. Można też wykorzystać pestki dyni lub sezam. 
  • sałatka z serem feta i kurczakiemna większy głód. To dobre źródło białka. Dobrze jest uzupełnić tę kompozycję płatkami parmezanu i orzeszkami piniowymi.