Kiedy ogródki zapełniają się dorodnymi cukiniami, czasem nie mamy pomysłu, co zrobić z taką ilością warzyw. Leczo z cukinii, ketchup, czy roladki już gotowe, a tu dalej cała masa cukinii czeka na przetworzenie. Warto zamknąć ich smak i aromat w słoikach, a zimą z radością przypominać sobie smak lata.

Cukinie to bardzo wdzięczne warzywo do przetworów. Już z 1 sztuki można przygotować sporą ilość sałatki, czy leczo. Gdy zbierzemy kilka sztuk, najlepiej zrobić z nich sałatkę i zamknąć w słoikach, by zimą otworzyć i zjeść z wielka przyjemnością.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Olbrzymią zaletą cukinii jest to, że jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Podobnie jak arbuz, ogórek czy dynia, należy do rodziny dyniowatych. Jest dobrym źródłem witaminy A, zawiera też witaminy z grupy B, oraz witaminę C, która wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy. Cukinia w swoim składzie zawiera też fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod. To również źródło węglowodanów, białka i błonnika. Po cukinię powinny też sięgać osoby cierpiące na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność. Cukinia jest lekkostrawna dzięki czemu nie spowoduje żadnych nieprzyjemnych skutków. To też bardzo bezpieczne warzywo dla osób chorych, bowiem cukinia ma niski indeks glikemiczny.

Sałatka z cukinii siostry Anastazji

Jak widać cukinia jest tak cenna, że warto jeść o każdej porze roku. Kiedy skończy się sezon i nie będzie już tak łatwo dostępna świeża cukinia, z przyjemnością sięgniecie do spiżarni po słoiczki, w których będzie pyszna sałatka z cukinii. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, dlatego warto zrobić od razu spory zapas na chłodne dni. Bedzie idealna do mięs, ryby, czy smażonych ziemniaków. Idealnie podkręci i wyostrzy smak każdej potrawy. Ale by za każdym razem smakowała doskonale wykorzystajcie przepis siostry Anastazji na idealną zalewę. To ona gwarantuje pełen sukces przetworów.

Jak zrobić sałatkę z cukinii do słoików?

Do jej przygotowania będziecie potrzebować:

  • 1 kg. cukinii
  • 150 g. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 młodą marchewkę
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

Na zalewę przygotujcie:

  • 65 ml octu
  • 65 ml wody
  • 65 ml oliwy z oliwek
  • 60 g cukru

Cukinie umyjcie, wysuszcie i pokrójcie w plasterki albo dużą kostkę. Wrzućcie do miski, posypcie solą i odstawcie na około 2 godziny by puściła soki. Czosnek obierzcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobna kostkę. Marchewkę umyjcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Kiedy cukinia puści już soki, odciśnijcie na sitku i dodajcie do niej pozostałe składniki.
Zalewę przygotujcie w osobnym naczyniu dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki i zalejcie nią sałatkę z cukinii. Wymieszajcie i odstawcie na pół godziny. Gdy wszystkie składniki się "przeżrą" możecie sałatkę wkładać do słoików, uprzednio wyparzonych i wysuszonych.
Róbcie to tak, by jak najciaśniej wypełnić słoiki, a górę uzupełnić zalewą. Każdy słoik dokładnie zakręćcie i pasteryzujcie ok. 20 minut. Obróćcie je do góry dnem i pozostawcie do wystudzenia.

Taką sałatkę przechowujcie w ciemnym i chłodnym miejscu, a z powodzeniem wytrzyma do zimy, chyba, że wcześniej ją zjecie. A jest tak pyszna, że to może się zdarzyć. Proponujemy od razu zrobić sałatkę z podwójnej, albo nawet potrójnej porcji.