Gdy kończy się lato, kończy się czas beztroski. Również pod względem zdrowotnym. Chłodniejsze dni, różnice temperatur sprawiają, ze organizm jest rozregulowany i osłabiony, a to prosta droga do złapania przeziębienia. Warto mieć pod ręką specyfik, który pomoże uporać się z pierwszymi objawami, a pity regularnie uchroni przed kolejnymi zarazkami.

Czosnek i jego właściwości

Ta mieszanka składa się tylko z 3 składników, ale główny, czyli czosnek ma taką moc, ze potrafi pokonać wiele problemów.

Nie bez przyczyny czosnkowi od lat przypisywane były silne moce. Ze względu na swój bogaty skład czosnek ma wiele cennych właściwości. Najbardziej znany jest z działania przeciwzapalnego i wzmacniającego odporność. Dzięki swoim właściwościom przeciwzakrzepowym czosnek zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Czosnek zawsze powinien znajdować się w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym. Jest to czas zwiększonego ryzyka zachorowania na infekcje. Dzięki swoim właściwościom czosnek wspomaga leczenie infekcji wirusowych, zwłaszcza tych układu oddechowego. Dzięki wysokiej zawartości lotnych związków siarki czosnek ułatwia odkrztuszanie, zwiększa potliwość, obniża gorączkę, rozgrzewa, a również udrażnia drogi oddechowe. To nie przypadek, że czosnek jest głównym składnikiem wielu domowych sposobów na przeziębienia.

Domowa mikstura na wzmocnienie

  • 250 ml wody
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1,5 łyżki octu winnego cytrynowego

Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i włóżcie do słoika. Dodajcie ocet, chilli i zalejcie zimna, ale przegotowaną wodą. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
Mieszaninę przykryjcie ściereczką i odstawcie na 2 dni w ciemne miejsce.  
Po tym czasie całość przefiltrujcie przez gazę, przelejcie do butelki i zakręćcie. Syrop przechowujcie w lodówce.

Jak stosować czosnkową miksturę?

Profilaktycznie zażywajcie 1 łyżeczkę w ciągu dnia. W czasie infekcji zwiększcie ilość do 3 łyżeczek dziennie.