Sos czosnkowy to pyszny dodatek do pizzy, sałatki czy zapiekanek. Często zamawiamy go w restauracjach czy kupujemy w sklepach, ale mamy trudność z odtworzeniem tego smaku w domowych warunkach. Wszystko dlatego, że wielu zapomina o 1 ważnym składniku, a to właśnie on dopełnia smaku i aromatu całości. Zobaczcie, co dodać do sosu czosnkowego, aby smakował tak samo albo i lepiej niż ten serwowany w knajpie.

Jak zrobić sos czosnkowy, aby smakował jeszcze lepiej?

Najprostszy przepis na sos czosnkowy to po prostu majonez, śmietana lub gęsty jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami. Do tego podstawowego zestawu wiele osób dodaje jeszcze posiekane zioła lub odrobinę soku z cytryny, ale jest pewien dodatek, o którym mało się mówi, a genialnie podbija smak gotowego dressingu. Chodzi o odrobinę syropu klonowego, który nie tylko wspaniale zbalansuje smak, dodając całości odrobiny słodyczy, ale podkręci też aromat sosu.

Choć niektórym sos czosnkowy z syropem klonowym może wydawać się dziwnym połączeniem, to w rzeczywistości ta dwójka świetnie ze sobą współgra. Jeśli jednak nie lubicie charakterystycznego posmaku tego składnika, możecie zastąpić go miodem lub nawet odrobiną cukru, a uzyskacie równie dobry efekt. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.

Domowy sos czosnkowy - przepis

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem greckim, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i syrop klonowy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy sos czosnkowy obowiązkowy wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na kilka godzin, aby wszystkie smaki się "przegryzły".