Po powrocie do domu z chłodnego podwórka nie ma nic lepszego, niż miska gorącego rosołu. Warto jednak dorzucić do niego 1 wyjątkowy dodatek, a zyska na tym zarówno smak, jak i kolor zupy. To coś, co znajdziecie teraz niemal w każdym sklepie czy straganie i to za dosłownie grosze. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie rosołu z taką wkładką. 

Jak zrobić dobry rosół? Dodajcie nietypową wkładkę

Ciepły, domowy rosół zawsze jest dobry, ale czasem trudno jest nam wydobyć z niego maksimum smaku i osiągnąć idealnie złocistą barwę. Co dodać do rosołu, żeby miał lepszy smak i kolor? Wbrew pozorom wcale nie chodzi tu o przypaloną cebulę, a o zupełnie inne warzywo. Znajdziecie je niemal w każdym warzywniaku za niewielkie pieniądze, jednak trzeba się spieszyć, bo nie będzie dostępne przez cały rok. Okazuje się bowiem, że do rosołu genialnie pasuje dynia, dlatego warto dodać kilka jej kawałków pod koniec gotowania zupy. Dzięki temu soczyście pomarańczowego produktowi z warzywniaka, bulion nabierze delikatnie słodszego smaku i przepięknej złocistej barwy.

Oczywiście gotowy rosół z dynią można serwować klasycznie z dodatkiem makaronu czy lanych klusek, jednak już samo pomarańczowe warzywo sprawia, że zupa jest bardziej treściwa i sycąca. Zobaczcie dokładnie przepis i koniecznie spróbujcie takiej wariacji na temat klasycznego przepisu, a będziecie mile zaskoczeni i wrócicie do tej receptury jeszcze wiele razy.

Prosty przepis na rosół z dynią

Składniki:

  • 4 litry wody,
  • 3 skrzydełka z kurczaka,
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 duże marchewki,
  • 1 spora cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • około 300 g dyni,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

Mięso zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę na małej mocy palnika. Następnie dodajemy obraną marchew, seler, pietruszkę, przypaloną cebulę oraz przyprawy i gotujemy wszystko jeszcze przez 2 godziny. W tym momencie dorzucamy do garnka dynię i doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem. Po około 15 minutach, gdy dynia zmięknie, zupa jest gotowa.