Zawsze podajecie rosół z makaronem lub lanymi kluseczkami? Ten przepis może was zaskoczyć, ale z pewnością przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi zup. Inny dodatek pasuje do bulionu jeszcze lepiej, a zrobienie go zajmuje tylko chwilę. Spróbujcie sami, a może się okazać, że gdy raz zjecie rosół wiedeński, nie wrócicie już do klasycznej wersji.
Co można dodać do rosołu zamiast makaronu?
Jeśli tradycyjny rosół z makaronem już wam się przejadł, koniecznie spróbujcie ten wersji. Wystarczy kilka minut, a przygotujecie znacznie lepszy dodatek niż sklepowe kluski. Z czym podaje się rosół wiedeński? Choć niektórzy mogą być zaskoczeni, do tego dania zamiast makaronu czy klusek, dodaje się pokrojone na cienkie wstążki naleśniki. W taki prosty sposób powstaje przepyszny - delikatny, a jednocześnie sycący makaron naleśnikowy, który genialnie komponuje się z tłuściutkim bulionem. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku i koniecznie spróbujcie.
Przepis na rosół wiedeński z naleśnikowym makaronem
Składniki:
na bulion:
- korpus z kurczaka,
- 2 udka z kurczaka,
- 2 l wody,
- 1 cebula,
- 2 duże marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- 1 niewielki por,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe,
- 6 szt. pieprzu ziarnistego,
- 1 czubata łyżka soli.
na naleśniki:
- 2 jajka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Zaczynamy od nastawienia rosołu. Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do momentu wrzenia, a w międzyczasie obieramy marchew, pietruszkę oraz seler. Pora dokładnie myjemy, a cebulę przekrajamy na pół i opalamy nad ogniem. Gdy wywar się zagotuje, zbieramy pianę z wierzchu i wrzucamy wszystkie warzywa oraz przyprawy (z wyjątkiem soli). Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy bulion na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
W tym czasie możemy przygotować makaron naleśnikowy. Wszystkie składniki blendujemy lub miksujemy na gładką masę, a następnie smażymy z niej średniej grubości naleśniki. Gdy ostygną, kroimy je w cienkie paski, przypominające wstążki makaronu i gotowe.
Gotowy rosół wiedeński z makaronem naleśnikowym można dodatkowo podawać z posiekaną natką pietruszki bądź lubczykiem.