Rosół to niepodważalny król wszystkich polskich zup, ale nie każdy potrafi go odpowiednio doprawić. Jeśli więc czujecie, że wasz bulion jest za mało aromatyczny i brakuje mu wyrazu, następnym razem spróbujcie dorzucić do garnka jeszcze 1 składnik extra. Mało kto wie, że genialnie pasuje on do tej zupy i wystarczy już niewielka garstka, aby mocno podkręcił zarówno smak, jak i zapach mięso0warzywnego wywaru. Poznajcie ten nietypowy dodatek i koniecznie spróbujcie zrobić rosół w takim wydaniu.

Co dodać do rosołu, żeby miał lepszy smak?

Każdy tradycyjny przepis na rosół zawiera mięso oraz włoszczyznę, czyli marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Wiele osób dorzuca do tego podstawowego zestawu jeszcze pora, a nie brakuje też takich, którzy dodają kawałek kapusty, jednak mało kto zastanawia się nad tym, czy brukselkę można dodać do rosołu, a okazuje się, że to fantastyczny pomysł. Choć zdajemy sobie sprawę, że dookoła nie brakuje przeciwników tego warzywa, którzy mają do niego uraz, to brukselka genialnie podbija wyrazistość rosołu, dzięki czemu nie trzeba już go doprawiać popularną magi czy innymi przyprawami o niezbyt dobrym składzie.

Nie należy jednak przesadzać z ilością tego dodatku, aby nie zdominował wszystkich innych składników, dlatego na cały garnek zupy wystarczy dosłownie 1 garść brukselki. Jeśli natomiast boicie się zbyt mocno wyczuwalnego smaku, możecie zacząć nawet od wrzucenia do wywaru dosłownie kilku sztuk tych mini-kapustek, a dopiero po pierwszej próbie wyrobić swój własny przepis na rosół z brukselką. 

Jak doprawić rosół? Inne dodatki

Jeśli jednak rosół z brukselką nie do końca was przekonuje, nic straconego. Smak i aromat zupy możecie podbić też kilkoma innymi dodatkami, o których mało się mówi, a dają świetny efekt. Wśród nich znajdują się między innymi takie produkty jak:

  • świeża gałązka rozmarynu,
  • odrobina octu,
  • kilka suszonych goździków,
  • szczypta kurkumy,
  • kawałek kory cynamonu,
  • niewielki surowy pomidor, 
  • kilka plasterków świeżego imbiru,
  • słodko-kwaśne jabłko,
  • trawa cytrynowa.